Следвайте ни

Ето ги симптомите на опасния "безшумен сърдечен удар"

Инфарктът е състояние, при което се ограничи или напълно блокира притокът на богата на кислород кръв към някакъв участък на сърцето, вследствие на което загиват клетки. Той се среща както при мъже, така и при жени.

Около 50% от всички случаи на остър инфаркт се проявяват при така наречения безшумен или невидим сърдечен удар (SMI-безшумен инфаркт на миокарда), посочват специалисти от Харвардския университет.

„Симптомите на животозастрашаващо състояние са толкова леки и не траят толкова дълго, че често се приемат като обикновен дискомфорт или друг не толкова сериозен проблем. Въпреки това, в резултат на SMI, сърцето започва да работи по-лошо, върху него се появяват белези.

И като се има предвид фактът, че много пациенти, преживели „безшумен сърдечен удар“, не търсят медицинска помощ веднага, те имат повишен риск от втори пристъп, който може да бъде по-сериозен “,
- обясни професорът от Харвардския университет Джордж Плаки.

Сред симптомите на „безшумен сърдечен удар“ специалистът отбелязва, че се нарежда дискомфорт в центъра на гърдите (леко усещане за натискаща болка), който не отшумява за няколко минути или бързо изчезва, но се връща отново.

Също така неприятните усещания в едната или двете ръце, в областта на гърба, корема, шията или долната челюст, затруднено дишане преди или след неприятни усещания в гърдите, внезапна студена пот, виене на свят или гадене също могат да сигнализират за опасността.

източник: zdrave.to

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?