Следвайте ни

Ендокринолози алармират: COVID отключва диабет и атакува щитовидната жлеза

viber icon

Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив започва наблюдение на пациенти, прекарали коронавируса. Началникът на лечебното звено проф. д-р Мария Орбецова предвижда от есента да започне събиране на информация за получените усложнения след преболедуване на инфекцията. Със събраните данни ще се изготвя стратегия срещу последствията от ковид при хората с болести на ендокринната система.  

Това се налага, тъй като последствията от ковид тепърва ще се изясняват. Според специалистите вирусът взаимодейства с ендокринната система, като би могъл да увреди жлезите директно, водейки до възпаление, или чрез формиране на антитела, които атакуват съответните органи.

За набирането на данни ще бъде изработен специален въпросник с въвеждане на точни критерии и детайлна информация за време, вид и тежест на прекараната инфекция. Клиничното наблюдение ще се извършва над хоспитализирани в клиниката пациенти със захарен диабет, затлъстяване, заболявания на щитовидната, надбъбречните и половите жлези, както и при нарушения на хипоталамо-хипофизната ос. Ще бъдат взети под внимание и съпътстващите им заболявания.

В среща с медиите от миналата седмица проф. Орбецова коментира детайлно рисковете от увреждане на органите на ендокринната система вследствие на ковид инфекцията. Тя изтъкна, че диабетиците са сред най-застрашените, тъй като

високите нива на кръвна захар улесняват навлизането на вируса в клетките 

и водят до по-тежко протичане. По нейни наблюдения всеки пети от пациентите в интензивните ковид отделения е диабетик.

Прекарването на ковид би могло да доведе и до новопоявил се диабет, който  протича по-тежко, а състоянието на болните при него изисква приложение на по-големи инсулинови дози. Затова съветва след преболедуване от ковид да се прави скрининг за въглехидратни нарушения на всички прекарали инфекцията.

Вирусната инфекция носи рискове и от влошаване на заболяването и при страдащите от тироидид на Хашимото. Среща се и т.нар. поствирусен тироидид вследствие на ковид, отбелязва проф. Орбецова. Тя и екипът й диагностицират все повече проблеми, свързани с отговора на организма на стрес. При тези състояния тялото има нужда от по-голямо количество кортизол, който обаче надбъбречната жлеза не може да отдели. Също така ковид инфекцията би могла да увреди половите жлези и при двата пола, като мъжете са по-засегнати, обяснява проф. Орбецова.

За да се избегнат необратими увреждания във функциите на жлезите, тя съветва да се обръщаме към личните си лекари, ако след инфекцията с ковид почувстваме симптоми на умора, сърцебиене, депресия или колебания в кръвното.

Лекото протичане на вируса не е застраховка от последващи постковид усложнения,

коментира още проф. Орбецова. Цели семейства, които са изкарали ковид с леки симптоми като хрема, след време са развили патология на щитовидната жлеза.

Затова според специалистите в Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „Св. Георги“ най-добрият начин да се избегнат подобни проблеми е ваксинацията срещу ковид. За преболедувалите от вируса д-р Орбецова съветва да се следи титърът на антителата и да се постави имунизация, когато нивата на защита спаднат. Единствената група, при която съществуват противопоказания за приложението на противовирусните препарати, е тази на болните с обострени проблеми, чието състояние трябва първо да се стабилизира, обясниха още специалистите. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?