3906

Ендокринолог съветва: По-добре вода от чешмата, отколкото минерална в бутилки

Водата от чешмата е най-правилната за пиене, тъй като е ниско минерализирана. Тя е по-подходяща за деца от тази, която се продава. Това мнение изрази във варненския ефир на Дарик радио ендокринологът проф. Виолета Йотова – шеф на Детското отделение в болница "Св. Марина“. Празно шише и вода от вкъщи е по-правилно решение за учениците, отколкото да им се дават пари за вода с високо минерално съдържание, посочи специалистът.

"Минералната вода е лечебно средство от дълбока древност, но при различни състояния със специфична насоченост. За децата може да бъде дори вредна“, добави медикът.

Д-р Йотова съветва родителите да приготвят домашна храна, с която децата да се хранят на училище, или да ги запишат на стол.

"Когато даваме пари на децата това не е процес на състезание кой колко е заможен, а са реални калории. Бих посъветвала родителите – вземете 2 или 5 лева, колкото давате на детето си. Идете в магазина, където то ходи и помолете да ви продадат това, което най-много се купува. Родителите ще бъдат ужасени. За 2 лева може да се купи вафла, чипс, малък шоколад, студен чай“, обясни проф. Йотова.

По нейни думи идеалното дневно меню на децата е закуска без много продукти – половин филия черен хляб със сирене например, вода от дома, обяд в стола или с домашна храна. Следобед детето може да хапне нещо любимо, но само едно. Вечерята задължително трябва да е на семейната маса при изключен телевизор, съветва професорът.

Децата са по-здрави от преди 25 години благодарение на това, че родителите вече не приемат вирусните инфекции като спешни състояния и не ги претоварват с медикаменти. Увеличават се състояния като обездвижване, затлъстяване, намален нощен сън, прекомерно излагане на екран, коментира д-р Йотова. Пада възрастта на децата, които страдат от затлъстяване. Ако преди с наднормено тегло бяха 6-7-годишните, то сега има деца на 4-5 години, които имат проблеми.

Много са факторите, които определят дали едно дете ще страда от повишено тегло. Значение има колко е наддала майката по време на бременността, дали има фамилна обремененост, изкуственото хранене, безконтролното естествено хранене, обездвижването, приемът на немлечни храни. Всичко това може да доведе до наличие на затлъстяване още в края на кърмаческата възраст. Повишеното детско тегло води до различни болести като астма, нощна апнея, по-често боледуване, предразположение към специфични инфекции, ставни проблеми, нарушения в психиката, предупреждава педиатърът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?