46

Ендокринолог разкри кога е опасно да се пие кафе

Има симптоми, които трябва да се третират с повишено внимание при консумация на продукти, съдържащи кофеин

От една страна, кофеинът подобрява умствената бдителност, предотвратява умората, може да облекчи мигренозното главоболие или ниското кръвно налягане, повишава ефективността и има диуретичен ефект.

От друга страна, той има отрицателни ефекти: повишава кръвното налягане, увеличава броя на сърдечните контракции и възбужда нервната система.

Има симптоми, които трябва да се третират с повишено внимание при консумация на продукти, съдържащи кофеин. Това съобщи ендокринологът, диетолог Оксана Михалева. Тя назова симптомите, при които не можете да пиете тази напитка.

Главоболие, замаяност, гадене - ако тези симптоми са свързани с високо кръвно налягане, тогава употребата на кофеин може да бъде опасна, ще провокира още по-голямо повишаване на налягането или дори хипертонична криза. Това трябва да го имат предвид хората, страдащи от артериална хипертония, и ако се почувствате зле, първо трябва да измерите кръвното налягане, а след това да решите дали можете да пиете кофеинова напитка, предупреждава лекарят.

Тя също така подчерта, че кофеинът като стимулант може да влоши състоянието с нервно пренапрежение, тревожност, нарушение на съня - може да се увеличи емоционалният стрес, да се появи раздразнителност, нервност.

Според лекаря кафето не трябва да се пие по време на пристъпи на аритмия или сърцебиене.

В такива случаи приемът на кофеин може да бъде опасен, тъй като води до увеличаване на сърдечната честота и може да провокира или влоши пристъп на аритмия, както и да намали ефективността на лекарствата за него, обясни Михалева, пише Zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?