44

Експерти по спешна медицина обучават парамедици

Курс за парамедици започна от тази седмица в Медицинския център за професионално обучение в Пловдив. Всяка събота и неделя в него ще се обучават курсисти от Пловдивска, Хасковска, Кърджалийска и Смолянска област.

„Курсът ще продължи малко повече от 9 месеца, колкото една бременност -  каза за „Марица доц. д-р Кирил Атлиев, директор на центъра и шеф на Спешното отделение в УМБАЛ „Св. Георги“. - Тази година в него ще се обучават 16 души. Целта на курса е те да усвоят всички умения за оказване на първа долекарска помощ, за поддържане и възстановяване на жизнените функции на човешкия организъм, както и да съдействат при нужда на спешните екипи“, уточни доц. Атлиев.

Проф. Веселина Кондева, зам.-ректор по качество и акредитация, поздрави с „добре дошли“ курсистите и им пожела здраве и усвояване на тази общественозначима професия.

„С труд и постоянство вдигнете платната, а ние ще ви осигурим вятър, който да е попътен в професионалното ви развитие“, поздрави курсистите и доц. Атлиев. Той разказа, че от миналия курс петима души са намерили своята професионална реализация в системата на спешната помощ към университетската болница. Той уточни, че всеки може да стане парамедик, ако има средно образование, шофьорска книжка, категория Б, и успешно завърши курса.

Доц. Атлиев пое ръководството на Центъра в началото на февруари. Амбицията му е да развие направеното до момента от предшествениците му, като увеличи броя, интензивността и разнообразието на курсовете. Идеята е в скоро време да започне обучение за дентални асистенти, здравни асистенти и болногледачи и асистенти в областта на физиотерапия.

„В момента се разговаря по райони за провеждане на курсове за повишаване на квалификацията във всички звена, свързани със здравеопазването. Това са детски градини, ясли, училища, където идеята е да привлечем медицинските специалисти от тях да повишат квалификацията си. Разговаряхме вече с кмета Костадин Димитров и смятам, че много скоро идеята ще бъде осъществена“, каза доц. Атлиев. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?