Следвайте ни

Експерти обясняват как и кога да почистим пералнята

viber icon

Във всеки дом има няколко места, където ръцете на домакинята (или и на мъжа) достигат само веднъж годишно. А някои жени изобщо никога не почистват тези места. 

Една от тях е пералня – тя рядко се чисти качествено. Трябва обаче да знаете, че ако не се почиства редовно, в нея могат да се развият всякакви бактерии и плесени. 

Кога да почистите пералнята
Всички инструкции казват, че пералнята трябва да се почиства „когато се замърси“, но мнозина не разбират кога идва този момент. Почистването трябва да се извършва около веднъж годишно или когато мръсотията започне да се натрупва в отделението за перилните препарати и омекотителите. 

Много често там остава вода, която оставя след себе си мръсотия и плесен.

Вторият вариант, при който е необходимо да почистите пералнята, е когато бельото и дрехите след пране започват да миришат лошо. Вместо миризмата на петна и прясна тъкан, те придобиват плесенясала миризма. Това означава, че отделението на барабана и това за препаратите за пране и омекотител трябва да се почисти.

Как се почиства
За да почистите пералнята, не е нужно да прекарвате парцал по нея и не се нуждаете от специални продукти. Достатъчно е да пуснете пералнята да работи на най-кратката си програма, а за почистването й са подходящи наличните инструменти като сода и оцет.

Завъртете машината на 90 градуса и изсипете содата за хляб в отделението за прах и изсипете оцета в съотношение 50 към 50. Стартирайте машината веднъж със сместа, а вторият път без нея. Това ще почисти барабана и отделението за прах и омекотител, пише jenata.blitz.bg.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?