Следвайте ни

Експерт: Донорството е тежък социален проблем

viber icon

Експерт: Проблемът с донорството може до си реши само  с  усилията на цялото общество

Проблемът с донорството у нас може да се реши само с усилията на цялото общество.  Това заяви  днес анестезиологът д-р Костадин Чифлигаров, координатор по донорство за УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Той бе основен лектор на проведената в Медицинския университет в Пловдив, посветена на проблемите на донорството в България и в региона.
Донорството преди всичко е тежък социален проблем, а не чисто медицински проблем.  Други сериозни пречки за него у нас са разединеното общество, липсата на доверие към лекарите и здравната система като цяло, а също и грешната позиция на самото здравно министерство. Ниската здравна култура на гражданите също се явява сериозна пречка.

Като фрапантен пример в своята практика д-р Костадин Чифлигаров посочи, как преди години получил предложение от близки на пациент да му дадат 20 лева да трансплантира мозък. Това според него показва до къде може да се стигне, когато хората не са информирани правилно.

Без донори няма и трансплантация и затова България е на  28-мо място в Европейския съюз по брой трансплантирани хора.
От изнесените официални данни стана ясно, че 1153 пациенти в България се нуждаят от нови органи и са регистрирани за трансплантация в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Според специалисти обаче техният брой е три пъти повече, след като през последните години се измениха критериите за нефункциониращ орган с проблеми. В тяхна помощ е се провежда Националната кампания за насърчаване на донорството с цел повишаване  информираността на обществото. Тя ще продължи до 5 декември. Кампанията е на здравното министерство в партньорство с БЧК и под мотото "Да! За живот!".

В Пловдивска  област има две лицензирани донорски бази - в университетските болници „Св. Георги“ и „Пловдив“, и към тях има координатори по донорство. Регионът обаче не е сред най – активните в донорството, отчете д-р Костадин Чифлигаров. Според него, причина е големият брой болници в града, разводняването на потока пациенти и насочването на голяма част от тях към държавните лечебни заведения.
Министерството на здравеопазването отпусна 50 000 донорски карти. С тях желаещите могат да заявят съгласието си да станат донори. Картата няма юридическа стойност, но информира семейството за волята на притежателя й да стане донор в случай на мозъчна смърт. Крайното решение дали да бъдат дарени органите е на близките. До края на годината ще бъде отпечатан допълнителен тираж от 30 000 донорски карти. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?