Следвайте ни

Експерт: Даването на смартфон на дете е като даване на грам кокаин

viber icon

Рискът да се развие зависимост към интернет и смартфон е значително по-висок в по-ранна възраст. Според Манди Салигари, специалист по наркоманиите, даването на смартфон на дете е като даване на грам кокаин, и показва отговорността, която носят родителите, давайки на децата си да играят с таблети и телефони - на пръв поглед нещо невинно.

Номофобията (психическа привързаност към телефоните, бел.ред.) може да се развие и на по-късна възраст, след 30 години, и това отново е свързано с начина на живот, в който неудовлетворението на потребностите от близост ни тласка към свързване, макар и нереално, с други хора в интернет. Това е по-лесно да се случва от дивана вкъщи, отколкото на реална среща. Освен това, когато получаваме текстови съобщения, мозъкът ни постоянно реагира. Включват се центровете за награда и при всяко получено известие мозъкът ни освобождава допамин, известен като хормона на щастието. Тези центрове се активират и когато се храним, правим секс, пием алкохол или приемаме наркотични вещества.

За причините, водещи до номофобия, съществуват и теории от еволюционна гледна точка, според които сме толкова зависими от мобилните си телефони, защото сме в постоянно търсене на социализация с другите, а това е привидно най-бързият и лесен начин да я осъществим.

Несъмнено новите смартфони разкриват огромни възможности - съхраняват нашите най-важни спомени и ни отварят пътя към голям избор от приложения, уеб сайтове и услуги, които позволяват лесен достъп до желаната от нас цел.

Проявата на номофобия често се свързва и с други разстройства - най-често на настроението, биполярно афективно разстройство, тревожни разстройства и др. Номофобите постепенно се изолират от другите и се оттеглят от отношенията с реалния свят. По този начин поддържат чувството на самота, което често е и първопричина за прекомерното значение, което се придава на онлайн пространството. Голям проблем са и неумението да се комуникира спонтанно лице в лице, неспособността да се свързват със собствените си емоции и да разбират емоциите на другите, което води до липса на осъзнаване и контрол на емоциите.

Изследване, проведено във Великобритания, сравнява стресовите нива, предизвикани от средни случаи на номофобия, като равни на тези при бурните сватбарски дни и пътуванията до зъболекаря, т.е. двете крайности на емоционалния регистър - от силна еуфория и щастие до висока тревожност и страх.

Разбира се, има и хора, за които смартфонът си остава само технология, която прави живота по-добър, отколкото по-лош. Когато не позволяваме смартфоните да контролират емоциите ни и да си играят с мислите ни, те могат да ни помогнат да останем свързани с другите хора, да имаме достъп до важна за нас информация и да улеснят понякога ежедневието ни.

Източник: Мениджър Нюз

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?