Следвайте ни

Едно от тези три растения е задължително във всеки дом

viber icon

В днешно време въздухът, който дишаме, особено в градовете, хич не е полезен за здравето ни. Не случайно от началото на 2019 г. Световната здравна организация определя замърсяването на въздуха като най-голямата екологична заплаха за общественото здраве.

Ето защо хората се опитват да отидат да подишат чист въздух сред природата при всеки удобен случай. За съжаление това не винаги е възможно. В същото време обаче ние сами може да си помогнем, дори и в градска среда. 

Има стайни растения, които ботаниците и специалистите по „фън-шуй” препоръчват за домовете и офисите. Трите най-ефикасни естествени „чистачи” на въздуха са английският бръшлян, бамбуковата палма и спатифилумът.

Английският бръшлян е шампион сред живите стайни растения в пречистването на вътрешни пространства от въглероден двуокис.

Той има още едно важно свойство - естествен абсорбент е и почиства въздуха от соли на тежки метали, токсини и формалдехиди. Особено полезен е като стайно растение за тези, които живеят в близост до оживени улици, на долните етажи на жилищни сгради или в мазета.

Бамбуковото палмово дърво (хамедорея) виреее добре на място, където слънцето ще го огрява по няколко часа на ден. Поливането на бамбуковата палма често е ненужно. Но това непретенциозно за отглеждане растение перфектно почиства въздуха.

Спатифилумът безмилостно се бори срещу битови и промишлени токсини, абсорбирайки бързо изпаренията на амоняк, ацетон, етанол и бензин. Нито едно стайно растение не може да се справи по-бързо от него с вредните химикали, пише zdrave.to.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай