Следвайте ни

Една ябълка на ден предпазва от ужасна болест

viber icon

Минимално увеличение на приема на плодове и зеленчуци предпазва от диабет тип 2, показват резултатите от проучване на медицинското издание British Medical Journal, цитирани от Harvard Medical School.

В проучването участват близо 10 хил. участници, диагностицирани с диабет тип 2 през последното десетилетие. В проучването се сравнява техния прием на плодове и зеленчуци с този на около 13 хил. участници, които нямат диабет.

Изследователите измерват нивата на витамин C и наличието в кръвта на седем ключови хранителни вещества от растителен произход, включително на каротеноиди - растителните пигменти, които придават яркия цвят на някои плодове и зеленчуци. Тези биомаркери служат като индикатор за приема на плодове и зеленчуци.

Резултатите показват, че хората с най-голям прием на плодове и зеленчуци са изложени на 25% до 50% по-нисък риск от диабет в сравнение с тези с най-малък прием. Хората в първата група приемат около 508 грама зеленчуци и плодове средно на ден, докато за вторите количеството е 274 грама. Такова е теглото на средно голям банан, половин глава броколи и шепа чери домати. Изследователите установяват, че хората, които приемат по-малко от 508 грама плодове и зеленчуци на ден, могат да намалят риска от диабет, като увеличат минимално тяхното количество.
Те изчисляват, че всеки 66 грама увеличение на общия прием на плодове и зеленчуци е свързано с 25% по-малък риск от развитие на диабет тип 2. Това означава, че дори една малка ябълка допълнително на ден или около една трета чаша с плодова салата предлага допълнителна защита от заболяването.

На учените все още не е ясно какъв е механизмът, чрез който плодовете и зеленчуците предпазват от диабет тип 2. За да бъдат доказателствата от проведеното проучване достатъчно надеждни, вместо да се разчита на това участниците да си спомнят какво са яли, учените измерват нивата на определени хранителни вещества в кръвта, свързани с приема на плодове и зеленчуци.

В рамките на проучването изследователите вземат под внимание още няколко фактора - включително възраст, пол, индекс на телесна маса, образование, професия, пушене, прием на алкохол, физическа активност и употреба на добавки. Всички те оказват влияние върху риска от диабет. Любопитното е, че независимо дали човек е пушил или е бил физически активен по време на проучването, хранителният режим, богат на плодове и зеленчуци, е от значение за намаляване на този риск.

Приемът на повече плодове и зеленчуци става все по-ключова част от здравословното хранене. Той се свързва с предпазване от коронарна болест, инсулт и някои видове рак.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?