Следвайте ни

Един от най-полезните плодове се появи на пазара

viber icon

Едни от най-полезните и в същото време най-пренебрегвани плодове се появиха за първи път на пловдивските пазари за тази година. Мушмулата е един от любимите плодове на траките и се гледа по нашите земи вече 3000 години. 

„Трябва да рецитирам цял списък с ползите на този плод. Най-общо казано – много е полезна за стомаха“, каза билкарят Запрян от Строево. Той изкара на сергия първите две щайги омекнали мушмули.

Само още един търговец на Четвъртък пазара предлага мушмули. Неговите обаче още не са омекнали. Специалистите казват, че меките мушмули помагат на едни органи, а твърдите – на други.

Килограмът и на двете места е 5 лева, а общото количество за продан е 3 щайги.

По нашите земи мушмулите или са диворастящи или растат единично в селските дворове. В страни като Япания, Испания, Южна Франция, Италия и щата Калифорния има цели плантации от тях. 

По състав тези плодове са много близки до ябълките. В 100 грама от тях има едва 47 калории. Помагат за добрата работа на жлъчката, черния дроб и бъбреците. 

Според народната медицина при приемането на недобре узрели мушмули заедно със семената помага за лечението на ангина, астма и бронхит. Узрелите са идеални за стомашно-чревни заболявания и бъбречни колики.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?