Октомври е месецът на дюлите. Заради стипчивия си вкус и запичащ ефект този плод често е пренебрегван. Той обаче може да се използва буквално за всичко, без да изхвърляте нищо от него, а в хладна стая или мазе можете да го съхраните до края на пролетта.
Доказано е, че дюлята е една от най-древните овощни култури, която хората са започнали да отглеждат още преди около 4 хиляди години. Според някои исторически източници по времето на управлението на цар Соломон, в сватбения си ден младоженците трябвало да ядат дюля за сполука и преминаването на всички изпитания, които би им предложил съвместният живот. Така за жителите на Средиземно море още от древността дюлята символизира любовта и плодородието, а древногръцките поети използвали дюлята като термин за описание на момински гърди.
Друг, още по-интригуващ факт обвързва името на Парис и известната златна ябълка, която подарява на богиня Афродита. Съществуват обаче доказателства, че по онова време в знаменитата Троя ябълкови дръвчета не са се отглеждали. Този факт навежда историците на мисълта, че ябълката всъщност е била… дюля.
Интересен факт е, че теглото на плода може да достигне 2 кг. Тя е сред най-издържливите растения и е особено популярна за страните от Средиземноморието. Турция е световен лидер в производството на дюля и всеки 5-и плод има турски корени. Дървото може да оцелее дълго време в почти суха почва и в същото време лесно издържа на обилна влага. То е от малкото, които издържа и продължава да живее и по време на наводнения.
Но дюлята е мечтаният лек за много системи и органи - както за тяхната профилактика, така и за лечение на вече съществуващи заболявания.
Плодът е богат на витамин С, калий, натрий, цинк, желязо, мед, манган, флуор, пектин и още редица органични, както и дъбилни вещества. Използва се с лечебни цели при подагра и язва, при разстройство и за понижаване на температурата, като подсилващо средство при обща физическа и психическа слабост.
Уникалните свойства на дюлята позволяват тя да се използва като средство за намаляване на негативните ефекти върху тялото от вирусите, които причиняват грип и различни остри респираторни заболявания.
Антиоксидантите, които съдържа, пък помагат за възстановяване на организма след стрес и нервно напрежение. След пиене на сок от дюли настроението се подобрява, а при пациенти с астма настъпва облекчение. Пюрираните пресни варени плодове се използват при чернодробни заболявания, а сокът се препоръчва за употреба при белодробна туберкулоза.
В народната медицина се приготвя чай от семена като леко слабително средство и при бъбречни заболявания.
Листата се използват и за инхалация при бронхиална астма и възпаления на храносмилателната система.
В кулинарията дюлята е плодът, който може да използвате на 100 процента. От основната част се правят компоти, сладка, основни ястия, а от остатъците и семките става невероятно пелте. Така че не изхвърляйте сърцевината и семките на плода.
Печено сладко от дюли
Необходими продукти:
2 кг дюли
1 кг захар 10 г лимонтузу
2 л вода
Начин на приготвяне:
Измийте добре плодовете, като премахнете с четчица мъха.
В дълбока тенджера се слага 2 л вода и докато заври, се обелват, почистват и нарязват на парчета 2 кг дюли. Щом водата кипне, нарязаните парчета се пускат в нея и се оставят да поврят около 10 минути. Изваждат се и се поставят в гевгир, за да се изцедят хубаво.
Когато дюлите са се отцедили напълно, се смилат с блендер или машинка за месо. Сместа се изсипва в тава, към нея се прибавя 1 кг захар и получената смес се разбърква хубаво.
Пече се в предварително загрята фурна, докато цялата течност се изпари и се получи гъста смес. Накрая се добавя лимонтузуто и се разлива в буркани, които се затварят и стерилизират за около пет минути. За разкош може да добавите орехи и по листенце индрише.
Съвет
Гостите си може да изненадате, като към плато с различни видове сирена прибавите сладко от дюли, други пресни плодове и чаша добре охладено бяло вино. Сладкото може да бъде и перфектно допълнение, ако сте приготвили печена пуйка, патица, агнешко или дивеч за вечеря.
Печени дюли със стафиди и орехи
Необходими продукти:
дюли - 6 бр.
орехи - 150 г
смлени захар - 150 г
ванилия - 1 бр.
стафиди - 100 г
канела - 1/2 ч.л.
яйца - 2 белтъка масло
Начин на приготвяне:
Издълбайте средата и семките на дюлите, а след това ги напълнете със смес от орехите, стафидите, захарта, ванилията и канелата.
Наредете ги в тава, намазана с масло, и ги изпечете в умерено загрята фурна до омекване на дюлите.
Разбийте на сняг белтъците с 4 с.л. захар, залейте дюлите и ги поръсете със ситно смлени орехи. Върнете във фурната и запечете за малко. Охладете и сервирайте.
Пълнени дюли с кайма
Необходими продукти:
4 големи дюли
600 г телешка кайма
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1 яйце люти
чушки по желание
1 кубче телешки бульон
1/2 връзка магданоз
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Разполовете дюлите и ги почистете от семките, като издълбаете и малко от месестата част. Бордът на дюлите трябва да е не повече от 1 см. След това ги сварете за 15 минути, докато омекнат леко. През това време смесете каймата с нарязания на ситно лук, магданоз, яйцето, счукания чесън, накълцаната на ситно чушка, сол и черен пипер на вкус. Извадете поомекналите дюли от водата, отцедете ги и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Напълнете ги с кайма. Разтворете кубчето бульон в гореща вода и го налейте в тавата. Покрийте с фолио и печете дюлите в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. След това махнете фолиото и печете още 15-20 минути. Преди да поднесете дюлите, ги поръсете с магданоз.
Желе от дюли
Необходими продукти:
Семенници и кори на дюли
600 грама захар на 1 литър сок
1 пакетче лимонтузу
Начин на приготвяне:
Заливате семенниците и корите с вода, колкото да ги покрие, и варите на умерен огън, докато омекнат.
Изсипете ги върху тензух и ги оставете да се отцедят. Отмерете получения сок и на всеки литър прибавете 600 г захар.
Желето се вари на силен огън, като пяната, която образува, се маха. Вари се, докато капка, пусната в чаша със студена вода, падне на дъното, запазвайки формата си.
Преди да се свали от огъня, към желето прибавете лимонтузуто. Докато е още горещо, го сипете в буркани, затворете ги и ги оставете обърнати с капачките надолу.
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни
Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.