Следвайте ни

Дюлята - кралски склад за витамини

viber icon

Дюлята - един твърде често пренебрегван плод, е истински склад на витамини. Неслучайно още древните са смятали златистите й топки за божи дар. Дюлята съдържа провитамин А, както и витамините С, Е, В1, В2, В6, РР. Има богато съдържание на биоктивни вещества - танин и пектин, както и желязо, калий и магнезий.

Още Хипократ - бащата на медицината, препоръчва дюлята като средство за лечение на проблеми с храносмилателната система. Знаменитият лекар на древността Абу Али ибн Сина, по-известен като Авицена, смятан за баща на медицината, е препоръчвал дюлята като ефективно средство при стомашно-чревни проблеми, за пречистване на черния дроб, както и като общоукрепващо организма средство. 

Дюлите могат да поддържат цялата имунна система, особено в студеното време, подобряват храносмилането и дихателната система, а също така може да помогнат и в борбата срещу акне. Използва се широко в народната медицина. Прясно изцеденият сок от добре узрели дюли има противовъзпалително действие. Печените дюли са идеално средство срещу повръщане. При гастрит народната медицина препоръчва  отвара от семки на дюля.

Дюлята може да  помогне и при по-леки изгаряния. С отвара от листа на дюля намажете изгореното място с памуче.

Преди години мъхът от дюлите се е използвал при порязване. Според народната медицина, ако наложите от мъха на раната, кръвта ще спре веднага. Пресните дюли са естествени средства за предпазване на черния дроб от заболявания, но помагат и срещу появата на психични разтройства. При пациенти с такива заболявания е добре в дневното меню да присъства и плод дюля. 

Плодът на есента - дюлята, е създадена от майката природа не само за нашите вкусови рецептори, но също така и за нашето здраве.

Независимо от това как ние се възползваме от плода - суров, варен, сушен, дюлята поддържа свойствата си и ползотворните ефекти върху тялото.

Семената на дюлята са много полезни, защото съдържат биологично активни вещества. В тях има много фруктоза, глюкоза, пектинови съединения, калий, калций, желязо, фосфор, мед. Дюлевият мармалад се препоръчва при заболявания на стомаха, които са с възпалителен характер. В голямо количество суровите дюли имат затягащ ефект. Комбинирайте ги с плодове, които имат разхлабващ ефект - например диетата с тиква. Така ще постигнете баланс. Дюлята не се препоръчва при запек, плеврит, както и за хора, които пеят, тъй като в големи количества тя действа зле на гласните струни.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?