46

Два симптома по ръцете и краката издават високия холестерол

Холестеролът е важен градивен елемент на здравите клетки на нашето тяло. Въпреки това твърде високите му нива могат да доведат до стесняване на артериите - процес, известен като атеросклероза, пише actualno.com.

Атеросклерозата е натрупване на мазнини, холестерол и други вещества върху стените на артериите.

„Това натрупване се нарича плака. Тя може да стесни артериите, блокирайки притока на кръв. Също така е възможно плаката да се спука, което води до образуване на кръвен съсирек “, обясняват експертите от клиниката Майо.

Според тях обикновено симптомите на атеросклероза остават незабелязани, докато артерията не се стесни или блокира, така че да се затрудни притока на кръв към органите и тъканите.

Симптомите с ръцете и краката, които издават висок холестерол

Ако внезапно усетите изтръпване или слабост в крайниците, това може да сигнализира за атеросклероза на артериите, водещи към мозъка, предупреждават експертите.

Други признаци на това опасно състояние включват:

затруднен говор
неясна реч
временна загуба на зрението на едното око
отпуснати лицеви мускули
 

Как да намалим риска от атеросклероза?

За да се предотврати заплахата от атеросклероза, е жизненоважно да се контролират нивата на холестерола. Първо, трябва да си направите кръвен тест, за да установите дали стойностите му са в норма. 

Според NHS, високият холестерол не причинява симптоми. Единствено чрез кръвен тест може да разберете какви са неговите стойности.

Намаляването на консумацията на наситени мазнини и замяната на някои от тях с ненаситени мазнини е чудесен начин за понижаване на холестерола.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Такива

Такива

25.05.2022 | 00:38

симптоми са част и от много други заболявания. Иди, че разбери. Те и лекарите се объркват. "Носете си новите дрехи" - Стефан Цанев.

Отговори
2 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?