1553

Доцент: Свалените с глад килограми се връщат бързо

Топлото време, почивките и срещите с повече хора през лятото ни карат да се огледаме в себе си и в това как изглеждаме.  Как правилно да намалим телесното си тегло без драстични диети с йо - йо ефект? 

"Гладуването не е подходящ метод за сваляне на тегло в дългосрочен план, каза за "Хоризонт" доц. Антоанета Гатева от Клиниката по ендокринология на Александровска болница в София, 
"Свалените с гладуване килограми се натрупват лесно след това, а количеството мастна тъкан, което се губи с гладуване е почти толкова, колкото се губи и мускулна маса, а правилното отслабване е свързано преди всичко със загуба на мастна маса, така че рискуваме с гладуване да загубим прекалено много мускули и след това да се намали основната обмяна и качването на килограми да стане много по-сериозно след това, поясни още доц. Гатева.

Тя посочи, че не приема диетите, а препоръчва за трайна и правилна редукция на теглото чрез един хранителен режим за всеки човек, защото всички екстремни диети не са добре за организма, заради изключването на различни полезни вещества, групи, микроелементи. 

А правилният хранителен режим трябва да съдържа от всички групи хранителни вещества, като тяхното количество зависи от човека и неговото тегло и здраве. Трябва обаче да бъдат ограничени т.нар. бързи въглехидрати, тези, които покачват кръвната захар, това са тестените сладки изделия, храни бедни на фибри, пакетираните храни. 

Доц. Гатева предупреди също, че всякакви хранителни режими или диети, които съдържат под 1200 калории на ден са твърде ограничаващи е не би трябвало да се спазват дълго време. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?