Следвайте ни

Доц. Радка Савова: Диабет тип 2 все по-често се среща при юноши на 11-18 г. заради затлъстяване

viber icon

- Какво е разпространението на захарния диабет у нас? Говори се, че много хора не знаят, че са болни. 

- Двата основни вида диабет - тип 1, инсулинозавсим захарен диабет на децата и младите хора,  и тип 2 захарен диабет - този на възрастните хора, предимно неинсулинозависим и свързан със затлъстяването, се увеличават в световен мащаб. Това е в резултат на променящите се фактори на околната среда и начина на живот в индустриално развитите страни и урбанизирани райони.  Детският диабет нараства с 3-5% годишно и се характеризира все още с големи географски разлики.

В България се лекуват около 1500 деца

с тип 1 захарен диабет до 18-годишна възраст. Тип 2 захарен диабет нараства с темповете на епидемия, засяга до 8% от възрастното население в урбанизираните райони. В България има около 300 000 диабетици тип 2 и около 10 000 млади хора с тип 1 захарен диабет. Но има и значителна допълнителна прослойка от възрастни, които не знаят, че вече имат диабет, поради липсата на ясни симптоми в началото. За разлика от тях детският инсулинозависим захарен диабет започва внезапно, с ясни алармиращи симптоми и диагнозата се поставя в рамките на дни до 2-4 седмици.

- Има ли тенденция на увеличаване и на подмладяване на пациентите.

- С нарастване на заболеваемостта от тип 1 захарен диабет се наблюдава статистическата тенденция да се засягат все повече деца на възраст до 4 години.  Подмладява се и тип 2 захарен диабет, като все по-често може да се срещне не само при млади хора, но и при юноши във възрастта 11-18 години поради значителното затлъстяване на нашите деца.

- Кои са най-честите проблеми, с които се сблъскват диабетиците?

- Основният проблем е психологически - да приемат, че диабетът е хронично заболяване, което не се лекува, да приемат съжителството с него и вместо да го отхвърлят и да продължават да живеят постарому, все едно че той не съществува,

да се опитат да го овладеят и управляват.

Вторият проблем е да разберат, че единствено те самите могат да си бъдат най-добрите лекари в ежедневието. Трето - да четат и изучат правилата на неговото управление, особено ако не са попаднали на компетентни специалисти и обучители. Нужно е да се свържат с пациентските мрежи, да потърсят сродни души, от които също могат да получат достатъчно знания и съвети. Да измерват поне по 4 пъти на ден кръвната си захар, ако са на инсулинолечение. Всеки път да решават сами коректната доза инсулин според нивото на изходната кръвна захар, според планираната храна и физическата активност. Да управляват сами стресовите състояния и внезапните промени на кръвната глюкоза, когато са в съзнание и нямат все още животозастрашаващо състояние. Да обучат своите близки в управление на диабета при състояния, когато поради болест или травма не са в състояние да се справят сами. При децата с диабет държим да обучим повече от един родител.  Последен проблем са грешните представи на обществото за диабета, грешните послания към диабетиците, страха от заболяването, непознаване на модерните схеми на лечение и възможностите на новите технологии, огромната нечестна търговия с алтернативни терапии.

- На какво ниво е профилактиката? 

- Тип 1 захарен диабет е автоимунно заболяване, не съществува профилактика, не може да се спре прогресията му, но навременното му откриване при първите симптоми спасява детето от застрашаващата кетоацидозна кома, спестява реанимация и тревоги на близките.  Профилактиката на тип 2 захарен диабет е насочена към

ликвидиране на затлъстяването и обездвижването.

Скрининговите профилактични програми при възрастните са уместни за навременно откриване и лечение на безсимптомните в началото форми и преддиабетните състояния 

- Какво означава добър контрол на захарния диабет и дали се осъществява при болните у нас?

- В цял свят по-голяма част от болните не достигат критериите за добър контрол на кръвната захар. Тя трябва най-общо да варира ежедневно в границите 4-8 ммол/л, да не преминава в рискови стойности под 3.5 ммол/л, да не надвишава 10 ммол/л. Показателят гликиран хемоглобин (образно казано -процент на “захаросаните” червени кръвни телца, норма 4-6% при здрави хора), който се измерва на всеки 3 месеца, ни дава пълна представа за средните стойности на кръвната захар. Той предсказва появата на късните хронични усложнения в дългосрочен план. Критериите за добър контрол за предпазване от тези усложнения изискват той да бъде постоянно под 7%.  Благодарение на доброто обучение и съвременни терапии все по-голяма част от българските деца се доближават до тези стойности. 

- Бихте ли представили феномена "фалшива кръвна захар"?

- Фалшивата висока кръвна захар е проблем на неизмити ръце, държали храна преди вземане на капилярна кръв, или при лабораторни преданалитични грешки. Фалшиво ниската кръвна захар може да се получи от вземане на капилярна кръв от мокри ръце, защото последната се разрежда с вода, от недостатъчна капка кръв, взета с масажиране и изстискване насила, от плитко убождане. Фалшивата захар може да бъде и умишлено предизвикана от пациенти, особено нашите малки непослушници, които ни манипулират, нас или родителите, с някаква цел.

- Какви са световните новости в лечението на диабета?

- Новостите през последните две десетилетия са много, както технологични, така и фармацевтични: сензори за постоянно мониториране на кръвната захар, свързани с мобилните телефони и предоставящи информация дистанционно; инсулинови помпи; нови серии инсулинови препарати (инсулинови аналози) с профил на действие, по-близък до физиологичния; серия нови препарати за лечение на тип 2 захарен диабет, насочени и към успоредна профилактика на повишения сърдечносъдов риск.  С гордост мога да кажа, че България поддържа световни стандарти на лечение и

всички новости идват сравнително бързо на нашия пазар.

Дори реимбурсацията им изпреварва редица европейски страни. Все пак финансовата страна на въпроса остава, но и компетентността на лекарите ендокринолози играе роля кога, при кои пациенти какви нови терапии ще се предложат и защо?

- В действителност необходима ли е Национална програма срещу диабета?

- Да, тъй като профилактика на късните усложнения изисква не само усърдието на шепа ендокринолози, а на екипи от обучители, диетолози, психолози и социални работници, каквито няма създадени.  За да призная, че съществува програма, трябва да се заговори ясно, че осигуряването на добър контрол на пациентите сега и веднага е много, много по-евтино и ефективно от заплащането за лечението на късните им усложнения, изразходване на средства за социалната поддръжка на трайно инвалидизираните, които са и изключени от групата на работещите и създаващи брутния национален продукт хора. Засега  програма с тази основна ясна цел, основно в областта на обучението, няма.

- Има ли европейски програми за привличане на средства и обмен на информация?

- Има какво да се научи от развитите европейски страни. Имат програми, референтни мрежи за обмен на информация, изградени екипи за работа на предния фронт, имат и по-добро финансиране, но и по-добро изразходване на средствата. В последното пациентът участва лично, като е свободен да отиде в аптеката и да получи това, което и когато му трябва, а не непременно на калпак една рецепта месечно с лекарства в количества, които  в момента не му трябват при прилагане на гъвкава терапия.   За изграждане на национална програма в областта на обучението на диабетиците могат да бъдат потърсени вероятно средства от европейските фондове. 

 

Доц. д-р Радка Савова е специалист по  педиатрия и детска ендокринология с насоченост и богат опит в областта на диабетологията.  Завършва Медицинска академия в София. През 2009 г. защитава дисертация “Диабетна сърдечносъдова автономна невропатия в детската възраст - диагноза и рискови фактори”.  В момента е завеждащ отделение по диабет към Клиниката по ендокринология, диабет и генетика в Специализирана болница за активно лечение по детски болести “Проф. Иван Митев”, София, където се лекуват децата с диабет. Извършва диагностика на болести, свързани с растежа и развитието на децата и юношите и с разстройства в обмяната на веществата. Изготвя индивидуални програми за физиологично хранене и предотвратяване на затлъстяването сред децата и юношите. Предлага консултации и обучение на пациенти със захарен диабет, включително работа с инсулинови помпи и сензори за постоянно мониториране на кръвната захар. Има публикации в редица български и чужди научни издания. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?