Следвайте ни

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Ковид пощади сексуалната мощ на българина

viber icon

Онлайн общуването не може да замести реалния човешкия контакт, то е като  ръчно изработен уникат, сравняван със серийното индустриално производство, смята д-р Румен Бостанджиев

Няма нищо учудващо във факта, че сексолог №1 доц. д-р Румен Бостанджиев е като герой от Ренесанса. Като младеж свирел на пиано, композирал и кандидатствал в Художествената гимназия. Занимавал се е с фотография и литература. Но след това се насочил към сексологията. За това го вдъхновил баща му проф. Тодор Бостанджиев, който открива през далечната 1963 година първия Сектор по сексология към Медицинска академия в София. По същото време съветският министър на културата Екатерина Фурцева става световноизвестна с фразата си: „В СССР секс няма!”. Има ли обаче секс след ковид-19?

 

Сексолог № 1 на България е категоричен - няма научни данни, които да показват, че след прекаран ковид се променят сексуалните желания и способностите на хората. Медикът следи постоянно научната литература по въпроса. „Не са ми известни подобни проучвания, а и няма никакви основания за допускаме подобна хипотеза. Колкото и да са специфични симптомите на тази вирусна инфекция, те не включват трайни отражения върху човешкото тяло или психика, които биха могли в дългосрочен план да променят сексуалното поведение или интимните отношения”, успокоява доц. д-р Румен Бостанджиев.

Световната наука изследва промените в областта на съвременните партньорски отношения. Една от най-важните тенденции е „трансформирането” на традиционните моногамни отношения в семейството. Това е явление, свързано със Западния свят. „Една от най-значимите теми е разчупването на т.нар. „мононормативен модел“ в интимното партниране, особено при двойки и семейства с продължителен съвместен живот. Очевидно е либерализирането на семейната традиция, но разширяването на индивидуалната свобода върви ръка за ръка с необходимостта от по-дълбоко осмисляне на мотивите и последиците, които имат нашите избори за нас и за хората, с които сме свързани”, казва д-р Бостанджиев. Според него, личният ни живот се определя вече не от универсални принципи и клишета, а от умението ни да договаряме с партньорите си уникалните, „бутикови варианти”. „Бъдете творци в личния си живот”, призовава сексологът, който прави музика, живопис, литература и фотография.

Масово българите се смятат „безпроблемни” по отношение на секса. Дали това е така? Време е да преосмислим  категориите „проблемен“ и „смирен”, смята докторът. „Традиционното разбиране на „имам проблем“ като проява на слабост или неадекватност, а понякога и болест, е опасно. То ни кара да се срамуваме от проблемите си и поради това да ги отричаме или прикриваме. Най-значимите стъпки реално се случват точно когато смело се изправяме пред предизвикателствата и ги посрещнем с готовност да трансформираме собствените си представи, мисли и модели на поведение”, казва той. Припомня, че нерядко това изисква „смирение“ пред обстоятелствата, които не може да променим. Но това смирение би било предателство, ако не е съчетано с активно търсене.

През последните години все повече представители на ромската общност са склонни да търсят професионална сексологична и психотерапевтична помощ при специалисти като него. „Като цяло това са редки случаи. Терапевтичният ми опит ясно показва, че за жените от тази общност, изборът за кого и кога ще се оженят, кога ще станат майки е от стратегическо значение. За съжаление, не са рядкост случаите, когато малолетни момичета са женени от родителите им и раждат деца във възраст, когато би следвало да учат и да придобиват квалификация”, казва д-р Бостанджиев.

Социалната изолация при ковид, която ни бе натрапена, променя интимните отношенията на хората. „За някои това бе възможност да си обърнат повече внимание, оставайки заедно в хоумофиса. Самотните хора сякаш се оказаха най-ощетени, тъй като осезаемо разбраха ограниченията на онлайн комуникацията, която няма как да ни даде топлината на автентичното присъствие”, казва сексологът.

Смята, че ако сме спечелили нещо то със сигурност това е, че се научихме да ценим още повече истинската, непосредствена интимна връзка. „Колкото и хора да се свържат едновременно онлайн, реалният човешки контакт е като ръчно изработен уникат, сравняван със серийното индустриално производство. Не искам да противопоставям тези форми на общуване, тъй като те успешно биха могли да се съчетават и така да обогатяват възможностите ни да общуваме”, казва той.  

Хобитата му са свързани с юношеските му мечти. Тогава свирел на пиано и композирал. Увлечението му към музиката и към визуалната красота днес намира израз в заниманията ми с фотография. Прави фотосторита, в които съчетава неповторимите природни пейзажи, уловени при пътешествията му. „През лятото не пропускам възможността да се занимавам и с гребане, което комбинирам с къмпингуване край красиви езера или на морския бряг”, разказва сексологът д-р Бостанджиев.

Огледалото на промяната

Преди години се занимавал и с дърворезба. Тогава изработвал сувенири от намерени на морския бряг или в гората коренища. „Сравнително ново хоби ми е и писането. Миналата година издадох първия си сборник с кратки разкази, озаглавен „Огледалото на промяната“. В тях описвам някои от най-интересните ми срещи в терапевтичния кабинет - при пълно запазване на конфиденциалността, разбира се”, разказва д-р Бостанджиев.

Секстерапия онлайн

Другата творческа хрумка на доц. д-р Румен Бостанджиев е  осъществяването на YouTube проект, който ще е посветен на партньорските отношения в двойката и семейството. „В него ми се иска да продължа традицията, създадена преди години от предаванията по БНТ „Лексикон“ и „Дневникът“, в които участвах”, казва той.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Кибиков

Кибиков

28.08.2021 | 21:51

Неизчерпаема е сексуалната мощ на българина номер едно на света

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?