Следвайте ни

Доц. Божидар Финков дава рамо на хасковски лекари

УМБАЛ “Св. Анна” и областната болница ще си сътрудничат в инвазивната кардиология и неврохирургията

viber icon
ХАСКОВО, Весела ТОДОРОВА

Доайенът на инвазивната кардиология у нас и екс здравен министър доц. д-р Божидар Финков, ще сътрудничи на хасковската болница. Началникът на клиниката по кардиология към УМБАЛ “Св. Анна” – София, ще оказва контролна, консултантска и методична помощ на хасковските специалисти. Това обяви на специална пресконференция днес шефът на МБАЛ – Хасково – д-р Георги Гелов, в присъствието на изтъкнатия медик и директора на “Св. Анна” – неговия предшественик д-р Славчо Близнаков. Двете болници ще си сътрудничат не само в областта на кардиологията, но и на неврохирургията, стана ясно още.
Хасковската болница е в Топ 3 на областните в страната. Кардиологията ви е на трето, университетско ниво, познавам колегите, екипът е много добър. Разполагате със супер модерна апаратура, доволен съм да видя, че и консумативите, които се ползват, не са китайски или индийски, а са от солидни фирми, владеещи 95 % от пазара, коментира доц. Финков, след като направи оглед на отделението.
Целта е да се обучат и създадат местни кадри, а да не се разчита на приходящи. Така ще се увеличи социалната ангажираност на болницата към града и региона. След подписване на договора, ще има възможност да се разкрие и място за специализант по инвазивна кардиология, каза още доцентът, който е национален консултант.
Между 95 и 100 души месечно минават през отделението. Около 25-30% са случаи на остър инфаркт, за които е важен т. нар. златен час. Смъртността в България е намалена до под 6 %, но е факт и това, че се намалява възрастта на поразените. Голям резерв има в профилактиката на инфарктите, ето защо ръководството на МБАЛ – Хасково предвижда и лекции на доц. Финков пред джипита и специалисти от доболничната помощ.
Болничното лечение отдавна не е това от времето на Арчибалд Кронин – един лекар да обикаля с чанта и да лекува. Съвременната медицина залага на екипна работа и ние се стремим към това. Сътрудничим си с Тракийския университет, с Александровска, с УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив, а сега и със “Св. Анна”. Освен с идване на специалисти на място, големи са възможностите и на он-лайн консултирането и на т. нар. телемедицина са големи, добави д-р Гелов.
Доц. Д-р Божидар Финков е председател на Българското дружество по интервенционна кардиология, член е на Европейското дружество по кардиология. Специализирал е в Университетската клиника във Франкфурт на Майн при знаменития кардиоинвазист професор Мартин Калтенбах, както и в САЩ, Швейцария, Холандия, Чехия. Автор на над 150 научни публикации в наши и чужди издания. Министър на здравеопазването (2001 – 2003). Той остава в историята на родната медицина, след като през 1991 г. извършва първата у нас кардио инвазивна манипулация, като на болен с преден инфаркт поставя също първия в България стент и го спасява. /Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?