Динята - царицата на лятото, охлажда и лекува
- 12:15, 03.07.2022
- 12:22, 03.07.2022
- 2136
- 0
Тя е сладка и голяма, сочна и вкусна. Динята няма равна, особено в горещите дни на лятото, когато е време за наслада! Неслучайно я наричат "питие на пустинята". Тя е незаменим освежаващ плод в сухи и топли райони.
Ала тази царица на лятото, предпочитана в цял свят, от малки и големи, дори си има празник - на 3 август е Световният ден на динята. И в това ням нищо случайно - освен че е вкусна, динята се оказва много полезна за организма.
Тя съдържа ликопен, витамин А, цитрулин и витамин С. Почти деветдесет процента от динята е вода, която перфектно балансира количеството на течностите в организма, особено в горещото лято. Така динята подобрява състоянието на кожата, тъй като витамин А стимулира растежа и обновяването на тъканите в целия организъм, освежава и овлажнява кожата. Освен това ликопинът в динята подобрява работата на сърцето. Витамин С, каротиноидите и калият помагат за понижаване на нивата на холестерола. Динята подобрява и състоянието на бъбреците, като увеличава потока на урина, без да създава допълнително натоварване на бъбреците. Освобождава организма от излишните течности и го „промива"!
Знаете ли, че тази любимка на лятото има хиляди възможни превъплъщения. Едно от тях е парче от “пица-диня”!
Това е една от последните роли на динята, което е превзело мрежата и печели все повече последователи - да заменим тестото в тортата или дори в пицата с резен диня. За да го направим както трябва, залагаме на парче диня с дебелина между два и пет сантиметра, нарязано на няколко триъгълничета. След това, според вкуса си, можем да сложим върху тях сирене, мед, конфитюр или други плодове. За солената версия може да опитаме с фета, рукола, маслини и балсамов оцет.
Ако обичате експериментите, опитайте диня на барбекюто, предлагат майстори в кухнята. Достатъчно е да я нарежем, да я поръсим с кафява захар и да я запечем за няколко секунди от всяка страна. Най-големите лакомници вероятно ще добавят и малко разтопен шоколад.
Млечен шейк от диня с ванилов сладолед
Класическият вкус на ванилов сладолед се свързва с лятното блаженство. Ако добавите малко лека свежест на динята, ще получите страхотна освежаваща напитка.
Необходими продукти:
• диня със среден размер (3-4 кг)
• сто грама сладолед
• чаша мляко
• една супена лъжица захар (можете да вземете повече или да не използвате изобщо)
Начин на приготвяне:
Нарежете динята на малки кубчета. Три чаши кубчета от диня изсипете в торбичка или чаша и сложете във фризера. Замразената диня разбийте в блендер. Добавете сладолед и мляко. Ако обичате сладки напитки, добавете и захар. Разбийте сместа отново до гладкост. Изсипете в чаши и сервирайте веднага.
Салата от диня, сирене и домати
Диня и сирене е една добре позната комбинация. Макар съчетанието на сладко и солено да не е типична за българската кухня и рядко да се сервират заедно, това е едно от любимите летни изкушения. То носи свежестта на сезона. Рецептата за салата с диня и сирене е точно в този дух. Изключително освежаваща, тя се комбинира перфектно с любимите за сезона питиета като узо, мастика и водка. Салатата с диня и сирене ще направи трапезата ви малко по-интересна и по-богата.
Необходими продукти:
резен диня
резен сирене
домати - 1-2 бр.
листа мента
балсамов оцет
зехтин
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за салата с диня и сирене е подготовката на динята. Отрязвате резен диня, който оформяте на филийки. Отстранявате семките, доколкото е възможно, след което режете филийките на кубчета.
Доматите също нарязвате на кубчета. Избирате хубаво, добре узряло сирене. Него също нарязвате на кубчета. В купа или голяма чиния изсипвате нарязаните диня, домати и сирене.
Върху тях поръсвате и листа мента, които може да замените с маточина или босилек. Накрая напръсквате с балсамикото и зехтина и сервирате.
Динени рекорди
Цели 159 кг - толкова е тежала най-голямата диня в света, според Книгата на рекордите Гинес. Тя е отгледана от Кристофър Кент през 2013 г. в Тенеси (САЩ).
Друг рекорд е регистриран отново в САЩ, но този път през 2005 година. Тя тежи 122 килограма, като това копие също е включено в Книгата на рекордите на Гинес. Този сочен гигант е расъл в градината около 6 месеца. За да я пренесат, собствениците <210> ползвали голяма количка.
Диня-гигант отглеждат и в слънчевия Кавказ, който винаги е бил известен с изобилие от тези сочни и вкусни плодове.
В Азербайджан местните фермери отглеждат диня с тегло от 119 килограма. Те обаче не крият, че семената, от които е израсъл този гигант, са донесени от САЩ (сорт Каролина Кръст). От такъв посадъчен материал растат големи плодове с продълговата форма, със светлозелени ивици. Зрелостта на азербайджанския гигант е около 100 дни.
На фестивал в Германия през 2011 г., Тафзи Ахмед успява да счупи с главата си общо 43 дини само за една минута.
А най-далечното разстояние, на което някой някога е успявал да изплюе семка от диня, е почти 23 метра - рекордът принадлежи на Джейсън Шашът от Тексас, САЩ, и от 1995 г. до днес никой не е успял да го подобри.
Има дълга история
Динята е растение с дълга история. Въпреки че този плод е родом от пустинята Калахари, първите доказателства за неговото отглеждане са открити в Египет и датират от 3000 г. пр.н.е. Отглеждането на диня в този район е било много успешно поради плодородието, предлагано от бреговете на река Нил, където водата е изобилна и времето топло. Има и доказателства, че древните египтяни са използвали диня за украса на гробовете си. Дини са отглеждани по поречието на река Нил в началото на второто хилядолетие преди новата ера, като следи от плода са открити при археологически дейности в египетските гробници. За щастие, по-късно семената на растението са разпространени и в много други части на света.
Впоследствие "пътят" на динята стига до Европа, Близкия изток, Индия, Китай и Америка.
Динята влиза в Китай през десети век, придобива голяма популярност, която е запазена и до днес. Арабите я популяризират в Испания и това става през периода на мюсюлманско господство на Иберийския полуостров, между осми и петнадесети век.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни