4232

Диетолози алармират: В никакъв случай не яжте тези храни за закуска, вредно е

1. Силно преработени храни

Силно преработените храни, като различните солени и сладки сладкиши, които обикновено се консумират за закуска, могат да допринесат за подуване на корема и лошо храносмилане. Тези храни често са с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и захари и им липсват важни хранителни вещества като фибри. В допълнение, липсата на фибри в тези храни може да попречи на храносмилателния процес, допринасяйки за подуване и дискомфорт.

 "Ако трябва да се съсредоточим само върху храненето, единствената храна, която бих препоръчал на всички да спрат да ядат, ще бъдат силно рафинираните храни, като печени изделия. На много от тези храни липсват хранителните вещества, необходими за поддържане на здравословно храносмилане, което води до дисбаланс в микробиома, което може да доведе до газове и подуване на корема“, казва Липер.

 

 

2. Пакетирани блокчета за закуска (барчета)

"Такива блокчета може да изглеждат като практичен избор, когато бързате, но много от тях са пълни с рафинирани зърна, захар и изкуствени добавки" - предупреждава Булай.

Той добавя, че влияе негативно на храносмилателната ни система и допринася за подуване на корема.

 

 

3. Бекон
 
Беконът често е с високо съдържание на натрий, а прекомерният прием на натрий може да причини задържане на вода в тялото, което води до подуване на корема и усещане за тежест.

"Беконът е богат на противовъзпалителни наситени мазнини и натрий. Наситените мазнини могат да причинят възпаление в цялото тяло и червата, което води до подуване на корема и проблеми с храносмилането" – обяснява Федер.

 

 

4. Купешки мюслита
 
Въпреки че мюслито често се смята за здравословен избор за закуска поради съдържанието на пълнозърнести храни, овесени ядки и ядки, те всъщност може да допринесат за подуване на корема и проблеми с червата при някои хора. Много мюсли, закупени от магазина, са пълни с добавени захари и нездравословни мазнини, които могат да нарушат храносмилателната функция и да доведат до дискомфорт.

„Гранолата се рекламира като здравословен вариант с високо съдържание на фибри, но повечето комерсиални блокчета мюсли също са пълни с добавени захари и трудносмилаеми ядки и семена, които могат сериозно да засегнат чувствителния стомах“, заключава Дерик.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?