2374

Диетолог: Свалете кръвното с този вид боб

Консумацията на определен вид боб сваля кръвното и намалява риска от инсулт.

Факт е, че диета, богата на калий, може не само да понижи кръвното налягане, но и да намали риска от инсулт с 24 процента.

При високо кръвно налягане или хипертония сърцето трябва да работи по-усилено от обикновено, за да поддържа кръвообращението в тялото. С течение на времето това натоварва допълнително жизненоважни органи и може да доведе до спешни медицински случаи като инфаркт и инсулт.

Подобно на много медицински състояния, високото кръвно налягане се влияе от много фактори. Те включват наднормено тегло, прекомерна употреба на алкохол и тютюнопушене. Голяма роля играе и диетата. Солта е добре известна като причина за високо кръвно налягане. 

Това е така, защото натрият кара тялото да задържа вода, като оказва натиск върху стените на кръвоносните съдове. 

Но добавянето на по-големи количества калий в диетата е начин да смекчите ефектите на солта върху тялото си. Калият не само помага на тялото да преработи натрия и да се освободи от него, но също така помага за отпускане на стените на кръвоносните съдове.

Бобът, който сваля кръвното и предпазва от инсулт

"Една от храните, богати на калий, е лимският боб - в 100 грама от него се съдържат 508 милиграма (mg) калий. Това е повече от 358 mg калий, съдържащи се в един банан, който обикновено се посочва като добър източник на този минерал", споделя диетологът Игор Строков, позовавайки се на резултатите от проучване, цитирано от Actualno.

Анализът включва 22 съществуващи проучвания с повече от 1600 участници. Доказателства сочат, че повишеният прием на калий понижава кръвното налягане при хора с хипертония и не оказва неблагоприятно влияние върху липидите в кръвта, катехоламините или бъбречната функция при възрастни.

„По-високият прием на калий се свързва с 24% намален риск от инсулт“, допълва още лекарят.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?