46

Диетолог разкри как да отслабваме, докато спим

Отслабване насън - мит или реалност? Диетологът Елена Соломатина е сигурна в това, тъй като в съня има активно разграждане на мазнините, но само ако се спазва дневният режим и храненето е правилно.
 
Отслабването насън се дължи на производството на соматотропен хормон. В тялото на детето това вещество е отговорно за растежа на тъканите по време на сън, а при възрастен - за възстановяването на мускулите и това допринася за загуба на тегло. Колкото повече мускули има човек, толкова повече отговорни за активното изгаряне на мазнините клетки има.

В препоръките за качествена загуба на тегло, в допълнение към просто поддържане на активен живот, задължително се налага да има здрав сън (от 23:00 часа). Ако човек не попълни нормата, тогава той произвежда кортизол, който потиска загубата на тегло.

Причината е, че хората с лош дневен режим се нуждаят от много повече усилия, за да отслабнат.

При хората с по-развита мускулна маса този процес ще протича по-бързо поради факта, че има повече митохондрии, разграждащи мазнините.

При хора с пълноценен осемчасов сън процесът на отслабване протича по-бързо. Експертът също така напомни, че не би било възможно да отслабнете напълно само насън, заедно с това е необходимо да поддържате физическа активност. Диетологът изброява факторите, които влияят на качеството на съня и следователно на процеса на отслабване насън.

Осветление

Колкото по-малко светлина има в стаята, където човек спи, толкова по-добре, защото липсата на светлина стимулира синтеза на мелатонин, именно той е отговорен за качеството на съня. Ето защо има смисъл да приберете джаджи и компютри преди лягане, тъй като светлината, която излъчват, влияе негативно на процеса на заспиване.

Температура

Спалнята не трябва да е прекалено топла, това прави съня некачествен, както и в процеса на загуба на тегло.

Алкохол

Алкохолните напитки насърчават заспиването, което има положителен, но отрицателен ефект върху процеса на събуждане и намалява времето за сън като цяло. Затова за укрепване на нощния сън е достатъчна чаша вино. Твърде много може да повлияе негативно на здравето.

Кислород

Винаги да проветрявате стаята през нощта: това подобрява качеството на съня. Задухът, напротив, пречи на качествения сън.

Хранене

Вечерята трябва да бъде протеинова и преяждането през нощта също не е препоръчително. Можете да включите протеинов шейк в диетата си, но трябва да изключите всички въглехидратни храни, тъй като въглехидратите са енергия, която трябва да се изразходва. Ако има излишък от него в тялото, тогава насън той ще бъде преработен в телесни мазнини.

Силното желание за сладко често води до нежелани последици за тялото. За да поддържате здравето си, трябва да разберете причините за хранителните разстройства. Много хора периодично имат желание да ядат сладко. В някои случаи това е нормална реакция на тялото. Но понякога такива желания изискват консултация с лекар, пише Actualno.com.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?