46

Диетолог: Пийте кафето на гладно

Чаша кафе със закуската сутрин не е най-добрият избор за осигуряване на всички необходими минерали за организма, предупреждава диетологът Наталия Нефедова, цитирана от БГНЕС.

"Кафето съдържа хелати, които агрегират металите и пречат на правилното им усвояване. Ако постоянно заливате храната си с кафе, ще получите по-малко цинк, желязо и магнезий", казва Нефедова.

Диетологът препоръчва кафето да се пие половин час преди или след хранене, за да може полезните вещества, които получаваме с храната, да имат време да се усвоят. "Освен това кофеинът извежда от организма един от най-важните елементи – калция", добавя Нефедова.

Според нея около една чаша кафе е достатъчна, за да загуби човек 12 милиграма калций. За да неутрализирате този ефект, можете да добавите мляко към напитката, съветва диетологът.

"По-добре е да се пие кафе с мляко, което е богато на калций. Подходящо е и използването на растително мляко, но трябва да изберете напитка без захар и обогатена с витамини като калций и желязо", уточнява Нефедова.

Добавянето на мляко към кафето го превръща в истинска закуска, продължава тя.

"500 милилитра капучино съдържат 206 килокалории - можете да считате това за закуска, дори ако изпиете само една чаша", казва Нефедова.

Диетологът не препоръчва да включвате в диетата си кафе напитки, съдържащи сладки добавки. Те правят кафето твърде калорично, което може да доведе до увеличаване на телесното тегло.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Ковидчо:

Ковидчо:

14.05.2022 | 11:35

Един път не било полезно на гладно, сега пък обратното?! Пийте си кафето както и когато искате и въобще не се съобразявайте с подобни глупости, които незнайно защо се тиражират почти всеки ден!

Отговори
1 0
Грамотен

Грамотен

14.05.2022 | 03:13

Марица, къде ги намирате тия набедени “диетолози”? Желязо и калций НЕ СА ВИТАМИНИ, а минерали. И тези които пишат за това си нямат понятие, но упорстват. Провинциална неграмотност претендира да прави вестник.

Отговори
4 1
Грамотен

Грамотен

14.05.2022 | 03:07

Марица, къде ги намирате тия набедени “диетолози”? Желязо и калций НЕ СА ВИТАМИНИ, а минерали. А и тия, които пишат за това си нямат понятие. Провициална неграмотност прави неграмотен вестник.

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?