Следвайте ни

Дезинфекцията на смартфона също е мярка срещу заразата

viber icon

Заради пандемията хората започнаха да обръщат много повече внимание на основните правила за хигиена. На фона на повишено внимание към възможните източници на опасност, очите на мнозина са насочени към технологиите, които използваме всеки ден. Днес трудно можем да си представим живота без смартфони, а повърхността на тези устройства, както се казва, е по-мръсна дори от тоалетна чиния.

Но трябва ли спешно да дезинфекцираме този незаменим помощник?

„Теоретично е възможно вирусът да се появи първо на повърхността на смартфон, а след това и в човешкото тяло. За целта някой, който вече е заразен, трябва да киха или да кашля по телефона. В този случай собственикът на устройството може да се зарази. Ако държите телефона със себе си, тогава рисковете са минимални“, казва американският микробиолог Даниел Курицкес.

„Разбира се, ако постоянно сте в контакт с болен човек, тогава вашият смартфон трябва постоянно да се дезинфекцира. В противен случай не би трябвало да има проблеми“, посочва уелският микробиолог Ема Хейхърст.

Експертите съветват по-често да миете ръцете си със сапун и да не докосвате лицето си и да се тревожите по-малко за опасностите от смартфоните. Много по-голям източник на опасност са например бутоните на асансьора или дръжките на вратите, които са докоснати от стотици и хиляди хора.

В същото време никой не отрича, че много микроби се натрупват на повърхността на телефоните, което може да представлява опасност за здравето. Ето защо все пак трябва периодично да дезинфекцирате смартфона.

Преди се препоръчваше да се използва микрофибърна кърпа и 55% алкохолен разтвор за почистване на повърхността на приспособленията, днес е добре да се използват кърпички със 70% алкохолен разтвор. Поне това е официалната препоръка от Apple.

Други производители все още не са коментирали това. Това е разбираемо, тъй като алкохолът може да повреди олеофобното покритие на телефона, което отблъсква мазнините и замърсяванията от сензорния екран.

Но първо, това покритие с течение на времето се поврежда и второ, здравето е много по-важно от външния вид дори на най-скъпия смартфон.

Как правилно да почистите телефона си? На първо място, избършете екрана на смартфона със салфетка. След това я сгънете така, че мръсната страна да е вътре, и избършете първо ъглите и след това задната част на устройството, съветва zdrave.to. Повторете тази проста процедура още два пъти, като всеки път използвате чиста кърпа. Сега вашият смартфон е много по-чист и можете да го използвате без много страх.

Препоръчва се това почистване да се извършва след всяко използване на телефона на обществени места. Също така не трябва да давате своя телефон на хора, за които се съмнявате, че ръцете им са чисти. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай