49
Следвайте ни

Депресията изчезва, ако ставаме един час по-рано

viber icon

Депресията намалява, ако ставате по-рано. До този извод стигнаха учени от университета на "Болдър", института "Броуд", Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет след мащабно изследване. Рискът от депресия пада с цели 23 процента просто като изместим ставането от леглото с един час по-рано.

Специалистите са направили детайлен анализ на данните за здравословното състояние на 840 000 души. Те откриват, че депресията е свързана с предразположението на хората да спят в определени часове на деня.

„От известно време насам знаем, че съществува връзка между времето за сън и настроението, но въпросът, който често чуваме от практикуващите лекари, е: "Колко по-рано трябва да караме хората да си лягат, за да видим подобрение?", казва старши авторът на проучването Селин Ветър, професор по интегративна психология в университета на Болдър, Колорадо. "Открихме, че дори изместване от един час по-рано може да намали значително риска от депресия“, допълва той. Това обаче не означава да спим един час по-малко.  Достатъчно е просто да си лягаме час по-рано и да ставаме по-рано, за да сведем риска с 23 процента. Нещо повече - навикът да се ляга преди 23 часа е особено полезен, тъй като е свързан с понижение с 40 процента на риска от депресивни състояния.

Предишни проучвания показаха, че хората тип "сови" са изложени на два пъти по-висок риск от депресия от "чучулигите", независимо от продължителността на съня им. Както е известно, чучулигите се събуждат  рано, около 6-7 часа, леко и непринудено. Но вечер се чувстват много уморени, дори да нямат желание за сън. Обикновено те трябва да си лягат около 22:00 ч. Най-продуктивни са до обяд. Совите пък са съвършено неспособни да стават рано. Затова пък могат да са бодри цяла нощ. През тъмната част от денонощието тяхната работоспособност се увеличава. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

???

???

23.12.2021 | 18:14

1 час по рано ако стана,се ДЕПРЕСИРВАМ ОЩЕ ПОВЕЧЕ

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?