46

Депресия и менопауза - какво да правим

Жените са особено уязвими към депресия през периода на перименопауза и в годините непосредствено след менопаузата. Съществуват различни теории защо дамите страдат двойно по-често от депресия през този период. Една от тях е, че има „прозорец на уязвимост“, така че някои жени са по-чувствителни към хормоналните промени, които се случват по време на перименопаузата, което ги излага на по-голям риск от депресия. В допълнение, жените с най-голям риск са тези с анамнеза за депресивно настроение по-рано в живота.

Емоционалното здраве по време на перименопаузата изисква баланс между грижата за себе си и задълженията на работата и грижата за другите. Много жени са в състояние да идентифицират и опишат източниците на напрежение и симптоми на стрес, но въпреки това може да им е трудно да отделят време за себе си, пише puls.bg. 

Разпознаването на проблема е първата стъпка към намирането на начини за справяне. Въпреки че много от факторите не могат да бъдат променени, усещането, че можеш да се справиш с предизвикателствата на живота, носи самочувствие, чувство на баланс и хармония.

 Тежката депресия е състояние, свързано с химичен дисбаланс в мозъка, и промяната на хормоните по време на перименопаузата може да бъде свързана с този дисбаланс. Характеризира се със симптоми като продължителна умора, липса на енергия, загуба на интерес към нормалните дейности, тъга, раздразнителност, нарушения на съня, възбуда, промени в теглото и намалено сексуално влечение. 

Въпреки че повечето жени на даден етап от живота си изпитват тези симптоми от време на време, те трябва да продължат повече от 2 седмици, за да предполагат тежка депресия.

Симптомите, продължаващи повече от 2 седмици, загатващи за тежко депресивно разстройство, могат да включват: ​постоянна тъга, тревожност; ​чувство на безнадеждност или песимизъм, раздразнителност; ​чувство за вина, безполезност или безпомощност; ​загуба на интерес или удоволствие от хобита и дейности; ​намалена енергия или умора; ​трудност при концентриране, запомняне или вземане на решения; ​трудно заспиване, събуждане рано сутрин или преспиване; ​промени в апетита и/или теглото; ​мисли за смърт или самоубийство, или опити за самоубийство; болки, главоболия, спазми или храносмилателни проблеми без ясна физическа причина и/или симптоми, които не се облекчават дори при лечение.

При тежка депресия антидепресантите или когнитивно-поведенческата психотерапия могат да коригират химическия дисбаланс. Повечето жени ще покажат забележимо подобрение с антидепресанти и ще имат относително малко нежелани реакции, въпреки че може да отнеме няколко седмици, за да се прояви пълният ефект на лекарството. 

Честите нежелани реакции обаче включват наддаване на тегло и намалено сексуално желание и възбуда. Доказано е също, че когнитивно-поведенческата терапия ефективно лекува депресия при някои жени. Антидепресантите са най-ефективни, когато се използват в комбинация с психотерапия. За някои хора психотерапията без лекарства може да не е толкова ефективна.

Освен това е доказано, че естрогенът значително подобрява настроението при някои жени по време на перименопаузата. Някои лекари препоръчват системна естрогенна терапия за жени със симптоми на депресия по време на менопаузата. Това може да се препоръча на жени, които не могат или не желаят да приемат антидепресанти, или двете терапии могат да се използват в комбинация, ако само антидепресантите са недостатъчни. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?