44

Децата с редки болести ще се лекуват безплатно и след 18 години

Децата с редки болести да продължат да получават безплатни лекарства или диетични храни и след навършването на пълнолетие. Това решиха единодушно народните избраници, които приеха предложените промени в Закона за здравето. Депутатите гласуваха предложенията на две четения едно след друго, с което решиха въпроса окончателно.

Приемането на тези промени ще струва на бюджета на НЗОК около 8,5 млн. лв. за 25 деца, на които тази година предстои навършването на 18 години. По този начин ще се гарантира достъпът до лечение с лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели на пациентите с редки заболявания и осигуряване на непрекъснатост на лечението им, независимо от тяхната възраст. 

Както и по време на дискусията в Комисията по здравеопазване, така и в пленарната зала все пак бе коментирано, че тази стъпка е само началото и би трябвало законовите промени да продължат, докато държавата започне да гарантира безплатното лечение и диета на всички хора с редки болести, независимо на каква възраст са.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?