Следвайте ни

Държавата се грижи за психично болните с допълнителни 500 милиона

viber icon

Държавата ще инвестира 500 милиона лева в следващите години за подобряването на лечението и грижите на хората с психични заболявания и за повишаването на заплатите и подобряването на условията на труд на медиците, работещи в тази област. Това предвижда проектът за Стратегия за психично здраве на гражданите на република България 2020-2030 година, публикуван от здравно министерство.

За преодоляване на огромния проблем с липсата на кадри се предвижда ръст на заплащането. До 3 години заплатата на начинаещ лекар трябва да е 2000 лева, на лекар със специалност - 2500 лева, на медицинска сестра - 1200 лева, а санитарите да получават поне 20% над минималната работна заплата. След това ежегодно възнагражденията трябва да растат над това ниво. В момента психиатрите у нас са 500, от които едва 22-ма - детски, което е крайно недостатъчно, особено на фона на последните данни, според които 14 на сто от българите имат пожизнени психически заболявания.

Предвижда се още осигуряването на по-добър достъп до психиатрични грижи чрез разкриване на структури във всички областни градове, пребазиране и ремонти на държавните психиатрии. За това са предвидени допълнително 39 милиона лева. Основната цел е намаляване с 5% на заболеваемостта и смъртността от психични заболявания. Средствата ще дойдат от държавния бюджет и от европейски програми и проекти.

Предвижда се Центърът за психично здраве в Пловдив да се премести в университетската болница „Св. Георги", а психиатричното отделение в Хърсово - в центъра в Благоевград. До 2024 година се очаква да бъдат разкрити центрове за психично здраве в 7-те областни центъра, където в момента няма такива - Видин, Монтана, Габрово, Кюстендил, Силистра, Шумен и Перник. Държавната психиатрична болница „Нови Искър" ще бъде преместена в бивша сграда на Транспортна болница в София. 

Идеята е след 10 години да има мрежа от дневни центрове за психосоциални услуги, които да са в непрекъсната връзка със психиатричните стационарни служби във всяка община.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Изкам

Изкам

08.10.2020 | 21:32

Изкам 499 милиона щото съм психично болен А докажете обратното че вие не сте психично болни

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?