4232

Дълга, буйна и красива: Как да поддържаме косата си перфектна?

Как да имаме перфектната коса?

Дългата, здрава, бляскава коса привлича мъжете подсъзнателно и придава чар на дамите. Боядисването, стилизирането, честата употреба на преса за коса, както и къдренето начупват и изтощават косата, водят до косопад, загуба на блясък, изтощени връхчета, нуждаещи се от подстригване. Но как да се радваме тогава на дълга коса, ако скъсяваме дължините повече, отколкото тя е пораснала? 

Как да ускорим растежа на косата си? 

-  Подобно на кожата, красотата на косата зависи от начина на живот и хранене. Осигуряването на всички нужни за косата вещества чрез храната и промяна на режима на хранене подпомага не само поддържането на добро общо здравословно състояние, но и здравето и красотата на косата. Увеличете консумацията на плодове, зеленчуци и храни, съдържащи желатин, за са се радвате на вида на косата си.

Според д-р Линдзи Бордоне, дерматолог и асистент по дерматология в Медицинския център на Колумбийския университет, не трябва да се храните еднообразно, ако се стремите към силна и здрава коса. От особено значение е приемът на протеини. Осигуряването на добре балансирана диета с адекватен прием на протеини е важно за оптималния растеж на косата.  

Отделете време, за да масажирате скалпа, като използвате специални масла, може и приготвени в дома ви, за да стимулирате кръвообращението  и да подпомогнете неговото хранене. Отдайте предпочитания на естествените масла, когато правите масаж на скалпа, все пак обсъждаме как да ускорим растежа на косата си по естествен начин. Такива например са маслата от розмарин, мента, лавандула, жожоба. Ароматът им е бонус, който със сигурност ще ви опияни.

Кофеинът пробужда не само сетивата и тялото ви, той е рестарт и за косата ви. Използвайте го локално – като маска с кофеин например – и се насладете на резултата. Доказано е, че кофеинът може да насърчи растежа на косата чрез стимулиране на метаболизма и пролиферацията на клетките, доверете се на този научен факт. Как да отгледаме гъста и здрава коса: 9 правила за шикозна коса

Увеличете приема на витамини и минерали чрез храната – по естествен път. Най-важни за растежа на косата са желязо, селен, цинк, фолиева киселина, витамини D, E и A. Проучете кои хранителни продукти са най-пълноценни техни източници и ги включете в ежедневното си меню, за да се гордеете с дълга  и здрава коса.

-  Грижете се за косата си и по време на сън. Не, не става въпрос за спите с маска върху главата си, а да осигурите на косата си възглавница от гладка материя като сатена, непозволяваща накъсване на косата.

-  Намалете градусите – на пресата, на машата, на сешоара си. Ако горите косата системно, няма как да бъде здрава и бляскава и да расте. Може да постигнете идеалната стилизация и без да увеличите градусите на уредите максимално, сподели Actualno.com.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?