Следвайте ни

Да забраним абортите на жени, които не са раждали

Проф. Петър Петров е председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ. Приема в частния си кабинет в Пловдив. През 2009 г. е избран за председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ. Работи в Института на МВР и към Научноизследователския институт по медицина и обществено здраве.

- Проф. Петров, как ще коментирате броя на абортите в Пловдивска област?

- Броят на абортите в областта е много висок. Особено е тревожен фактът с прекъсването на бременността по желание. Расте броят на жените, които го правят, вече стигнаха 60 процента. Това е едно безумие. Аборти се правят безконтролно, а това нанася големи вреди на здравето на жените. Стига се дотам, че повече не могат да забременеят. Така жени, които не са раждали и са прекъснали по желание бременността си, не могат да имат деца. Нуждаем се от прецизиране на закона, за да започне решаването на проблема.

- Какво предлагате?

- Може да звучи крайно за мнозина, но трябва да се забрани на жени, които не са раждали да правят аборти по желание. Да могат да прекъснат бременността си само по медицински показатели, ако са застрашени здравето и животът им, както и ако има голям риск за плода. Иначе ще имаме все повече жени, които няма да могат да станат майки. Не бива абортът да се превръща в основна мярка за регулиране на раждаемостта. В това отношение ние сме като развиващите се страни, а не като държава, член на Европейския съюз. Необходимо е по-добро здравно ограмотяване на младите жени по този въпрос.

- Наблюдава ли се бум на абортите?

- Не може да се каже, че има някакъв бум на абортите през последните години. Такъв имаше през 90-те години на миналия век, когато абортите по желание бяха разрешени. Все пак процентът си остава висок.

- Каква е цената на един аборт по желание?

- Варират от 130 до 400 лева в най-скъпите частни клиника. Цената скача двойно, ако се прави криминален аборт след 12-ата седмица на бременността. Това обаче е много рисково за жената и не трябва да

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?