Следвайте ни

Д-р Веселин Герев: Дългото стоене в къщи води до клаустрофобни и панически реакции

viber icon

Трагичният инцидент, станал в село Милево, при който възрастен мъж застреля съпругата си и опита да се самоубие ни провокира да потърсим мнението на известния психиатър д-р Веселин Герев как се отразява на психиката на хората изолацията, в която живеят.

 

-Д-р Герев ограниченията, в които живеят хората, заради коронавируса как се отразява на психиката им и провокира ли към тежко насилие, както това става в село Милево?


- Отразяват се много негативно на психиката на повечето хора. Неблагоприятните последици  ще се задълбочават с  времето, ако наложените ограничителни мерки останат мерки останат. Натрупва се напрежение сред хората от дългото стоене в къщи, води  се клаустрдфобни и панически реакции. Положението е най-сериозно сред  по-възрастните граждани и хронично болните, чийто здраве и живот са най-сериозно застрашени от коронавируса, а спрямо тях са наложени и най-рестриктивните мерки. Ето вече те дори не могат да се събират в парковете и градинките помежду си и това се отразява тежко на психиката им. В такива ситуации може да се стигне до насилие.

Не вярвам обаче, тежкият случай в село Милево да е бил заради напрежение, възникнало покрай ограничителните мерки в борбата с коронавируса. Става въпрос по-скоро за лудост, или ревностна  параноя. Последната обхваща хора, независимо от годините им, но при по-възрастните хора е по-характерно. Мъжът ревнува жена си от мними обожатели, най-напред й прави  забележки, след това следва вербален психически и физически тормоз. Накрая се стига до решението да се сложи край на мъките чрез убийство.  

При ревностната параноя най-често се  убива само партньора. В този случая най-вероятно мъжът е психясъл и е режил да приключи със съпругата си и след това със себе си. За съжаление с сега психиката на хората е поставена на сериозно изпитание и това в много случаи провокира и ще провокира в бъдеще насилие.


-Какво можем да направим, за да съхраним психиката си?


- Когато човек дълго време в къщи, винаги ще открие нещо позитивно от това . Разбира се не да гледа само клюки и да чете глупости, които само могат да му навредят. Хората  биха използвали времето,прекарано домовете  за повече контакти с близките си  както и за различни онлайн развлечения. Сега е момента да усетим  ползите от социалните мрежи. Например да направим конферентна връзка за кафе, или сладка приказка за ,гледане на представления,концерти,оперни спектакли и дори  изложби. Може би в живота ни никога няма да попаднем в подобна ситуация.Затова нека се отдадем на размисъл и смирение, да преосмислим приоритети в живота си и да рационализираме емоциите си. Спокойно можем да се отдадем повече на холито си, ако не сме правили това в последно време.                    

С възрастните хора ще бъде по-трудно и за това трябва да им се помогне.  По този начин заразата може да ни направи по-мъдри и сдържани за да се справим с предизвикателствата на след изолационния период.

 

- Виждате ли го да наближава?
- За съжаление на този етап не. Особено, с прогнозите, че пикът на заразата се очаква до 3-4 седмици. Не можем да спрем да живеем. Трябва са справим, но няма да бъде лесно. Особено, след като с напредването на времето доста хора ще започнат да изпитват  и финансови трудности. Държавата налага ограничения, но в същото време си иска своето.  Хората ще Трябва да продължат да се плащат сметки за ток води, данъци, кредити, осигуровки. Освен отделните хора, доста фирми, особено по-малки ще изпаднат в затруднения, тъй като няма да могат да плащат на държавата и на работниците си, ако не развиват дейност. Очаква  собственици, или ръководители на такива фирми да изпаднат в депресивни състояния, след трудностите, с които ще се сблъскат. А и няма какво да крием ще оцелее бизнеса, която е по-близо до властта.

Нека хората, които изпитат психологически проблеми да потърсят лекарска помощ. Това важи най-вече за тези, които и преди това имат проблеми с психиката. Те трябва редовно да си пият лекарствата и да поддържат активно връзка със своите лекари. Явно, за да са справим с коронавируса ще трябва да проявим търпение, а и доста хора ще го проболедуват. Вече доста хора и у нас са изкарали успешно тази опасна зараза. За да се справим с нея са необходими ваксини и имунитет.

Явно този вирус ще обиколи света, докато бъде победен. Трябва и да са даде възможност на хората да си закупят препарати, които влияят добре на организма в тази ситуация. Ето аналгин-хинина например. Изнасяме го в Русия, а в България не се продава. Знаете ли защо? Тъй като е много евтин и не носи големи печалби на производителите и търговците, но хората страдат. Всичко прекалено се комерсиализира. На тази практика трябва да сложи край. 


 
 
 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (3)

карабас барабас

22.03.2020 | 23:10

от рация да внесат лосион за вани, много помагал доказали

Отговори
0 0

irinka

22.03.2020 | 20:13

Каква ревностна параноя може да предизвика една старица у един 80 годишен дъртак този "доктор" в ред ли е или е за психиатрията? Просто се е побъркал от седене в изолатор, в пристройка на двора.

Отговори
0 1

Жълтия великан

22.03.2020 | 20:09

Помощщщ докторе...!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?