44

Д-р Таня Учорджиева: Не купувайте храна, която е стояла на открито!

Увеличен е броят на пловдивчаните, заразени с ентероколити. В Инфекциозна клиника са оставени за лечение през вчерашния ден трима души, а през кабинета с оплаквания са минали четирима, които са прегледани и са на домашно лечение, съобщи за „Марица“ д-р Таня Учорджиева - началник на „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ. На този етап не може да се говори за бум на стомашно-чревните инфекции, но хората трябва да са с повишено внимание, тъй като по традиция през лятото броят на болните се увеличава.

„Най-важното, което трябва да се знае, е, че не трябва да си купуват храни от места, където няма мивки и хладилници и които не са добре термично обработени. Това особено важи за морето, където често се предлагат храни на открито - във временни павилиони или на колички. Царевицата, която ни изкушава на плажа, също крие рискове в летните жеги, особено когато не е ясно при какви условия е приготвена. Личната хигиена е изключително важна, особено когато няма къде да измием ръцете си преди ядене“, припомня д-р Учорджиева.

Коклюшът, дори и позатихнал, не е отминал. От началото на годината заразените в областта са 85. „Болните се увеличават, но плавно. Няма бум. Има дни, в които няма нито един регистриран. Децата вече са във ваканция, но пък започват отпуските, пътуванията в страната и чужбина, което увеличава възможностите за заразяване с инфекцията“, коментира тя.

Летният сезон е времето, през което рискът от болести, предавани от кърлежи, се увеличава.

„Липсата на валежи и редовната обработка на тревните площи намаляват риска от ухапвания и размножаване на кърлежите. През Инфекциозна клиника са минали единични случаи с лаймска и марсилска болест. Дори вчера в клиниката е оставен за лечение пациент с марсилска треска“, казва д-р Учорджиева, която допълва, че за радост, в Пловдивска област няма регистриран случай на морбили.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?