44

Д-р Светозар Марангозов: Жените да не кръстосват крака, рискуват разширени вени

Д-р Марангозов коментира пред puls.bg проблема с разширените вени, нуждата от профилактика и навременно лечение. 

- Какви са ранните симптоми на хроничната венозна болест и в частност разширени вени, които да ни насочат към своевременна консултация?

- Началните симптоми със сигурност не са тези, които човек забелязва с просто око, а именно видимите разширени вени по краката. Първоначално се усеща леко неразположение и чувство на тежест. В края на деня се появява лек оток в най-ниската точка на тялото - около глезените. Пациентите оприличават тежестта на “оловни крака” или на прикачени пясъчни торбички около краката си. Тези симптоми са особено изразени в горещите месеци. Чак след тяхната поява пациентът забелязва по-изразените симптоми, като зачервяване на кожата и по-видими капиляри. 

Тук е важно да отбележа, че малко хора си дават сметка как по цял ден не дават почивка на краката си. Дори в седнало положение на човешкото тяло подбедриците винаги висят надолу, което оказва влияние върху засилването на отоците. 

Затова препоръчвам при всяка една възможност да се извършват упражнения както за подбедрицата, така и за пръстите на краката. Например полезно е пръстите и петите да се повдигат на всеки поне 40 минути статично стоене. 

Много често съветвам пациентите си, особено тези, които изкарват по 10-12 часа в седнало положение, да поставят степенки под бюрата си. Подсъзнателно тези уреди карат човек да държи краката си под бюрото, вместо да ги превива зад стола. Така те не само се раздвижват, но и венозната и лимфната течност, която се задържа, се изпомпва.

- Какви са най-често настъпващите усложнения при забавяне на терапията?

- Хроничната венозна болест е бавен процес. Не се развива остро след силна болка например. Може би затова пациентите неглижират състоянието си и търсят помощ ненавременно. Когато състоянието не се лекува, за съжаление, симптомите се утежняват. Появяват се една перманентна лека болка и сърбеж, кожата потъмнява, появяват се множество разширени капиляри, тонусът на стъпалата се понижава.

- В какво се изразява компресивната терапия и в кои случаи е подходяща?

- Компресивната терапия е неинвазивна, но в същото време е един сериозен помощник в нашата работа. Тя се разделя на четири стадия. Първият е с най-лека степен на компресия. Използва се основно с профилактична цел, тогава когато има отоци. Подходяща е и за пътувания на дълги разстояния. 

Съветвам пациентите си, ако пътуват със самолет повече от четири часа, задължително да носят ластични чорапи. 

Недостатъчният прием на течности също е рисков фактор, който може да доведе до дехидратация, вследствие на която да се получат дълбоки венозни тромбози. 

Втората степен на компресия е по-скоро лечебна. Използваме я при по-силно изразените отоци и по-тежко разширените вени. В трети стадий, когато пациентът има незарастващи рани, вече говорим за един от късните етапи на хронична венозна болест, а четвъртият се използва при най-тежките форми на болестта.

- Страхът от оперативна намеса забавя пациентите. Какви са минимално инвазивните и безкръвните методи за лечение?

За щастие, с напредването на медицината са разработени достатъчно методи за неинвазивно лечение на варикозни вени. Има достатъчно медикаменти за укрепване на венозната система, за подобряване на тонуса, за намаляване на възпалението. Разработени са различни техники за раздвижване, дори в статично положение. 

Съществуват два вида лечение - термична и нетермична обработка на венозната стена

Към термичната спадат лазерната аблация и радиофреквентната аблация. Използват се специални катетри, които предизвикват определена температура в съдовете. Това води до промяна в белтъчната компонента на съдовата стена и по този начин съдовете се свиват. Към нетермичните методи спадат склеротерапията, криоаблацията, използването на биологични лепила.

В по-сериозните случаи включваме склеротерапията. Състои се в инжектиране на определени вещества, които предизвикват дразнене на венозната стена. Вследствие на това самите вени “слепват” и повече не се разширяват. 

По този начин се избягват до 80% от оперативните интервенции особено при пациенти, при които заболяването е диагностицирано в ранен или среден стадий.

- При формирани венозни рани и язви в какво се състои лечението?

Тогава сме изправени пред много сериозни предизвикателства, за да можем да подобрим качеството на живот. В много случаи тези рани се лекуват с години. Една такава рана много често е инфектирана поради постоянни си контакт с външната среда. Важно е да отбележа, че наднорменото тегло влошава състоянието. 

За съжаление, сме много лимитирани откъм инвазивни подходи в тези случаи. Задължително включваме еластокомпресивната терапия с ластичните чорапи, които вече споменах, за да можем да намалим налягането, даваме специални съвети за подвижност. Прилагаме локална и медикаментозна терапия. 

Чак след като раните се затворят, може да направим инвазивно лечение 

Усложненията, които могат да настъпят от нелекуваните вени, са най-често три - образуването на рани, повърхностните тромбофлебити и спонтанните кръвоизливи. Третото се наблюдава при пациенти, чиято кожа е загубила еластичността си и е изтъняла. Често те пристигат по спешност.

- Препоръчвате ли профилактични прегледи при някои целеви групи?

За съжаление, хроничната венозна болест е генетично заложена от родителите ни. Затова, в случай че в семейството има майка, баба, леля или друг роднина с разширени вени и при поява на първите симптоми, трябва да се потърси лекарска помощ. Това важи и за младите. 

Лично аз съм преглеждал пациенти на 13-14-годишна възраст 

В целевите групи влизат всички бременни, както и всички професии, които изискват човек да стои накрак, статично, без да могат да изпълняват определена физическа натовареност.

Да стоиш прав и да може да преминеш десет крачки наляво или надясно, не е достатъчна физическа натовареност на мускулната система и не облекчава състоянието на венозната и лимфната система.

- В каква степен влияе носенето на обувки с висок ток, тесните дрехи и честото кръстосване на краката?

- Жените обичат да носят красиви, но неудобни обувки. Всяко нещо, което е екстремно за нашето тяло, не е добре - това важи и за твърде тесните дрехи, обувките, които налагат промяна в ъгъла на разпределение на тежестта, прекалено равните обувки, които нямат ортопедична стелка, която да поддържа свода на стъпалото.

Кръстосването на краката е свързано с обездвижване. Прекалено впитите или дебели дрехи създават предпоставка за триене с кожата и съответно допълнително загряване на венозните и лимфните съдове. Това може да засили дискомфорта за пациентите.

- Как страдащите от разширени вени да намерят облекчение в горещите дни през лятото?

- Винаги препоръчвам избягването на прегряването на краката и разходките в най-горещите часове на деня. Добре е да се ограничава излагането на твърде горещите температури - топлите минерални басейни, джакузитата, сауните, парните бани.

Топлината разширява съдовете - това е физичен закон, приложим и в човешкото тяло. 

Препоръчвам през летните месеци пациентите да се възползват от солената морска вода, тъй като тя има много тонизиращ ефект върху венозната система. Спортът също е много полезен - ходенето, бягането, карането на колело, всичко, което не е свързано с вдигане на тежести.

 

 

Д-р Светозар Марангозов завършва Природоматематическата гимназия в Смолян през 2005 г. Дипломира се като лекар в Тракийския университет в Стара Загора през 2011 г. От 2012 г. е част от екипа на Военномедицинска академия в Клиниката по съдова хирургия под ръководството на проф. д-р Кузман Готов. През 2017 г. придобива специалност “Съдова хирургия”. Към момента е асистент и докторант в същата клиника. Има интереси в областта на артериалната и венозната патология - особено в миниинвазивните техники на лечение на разширените вени и в профилактиката, и лечението на дълбоката венозна тромбоза и белодробната тромбоемболия. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Айше

Айше

11.08.2022 | 14:17

По-добре разширени вени, отколкото пак забременяла!

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?