44

Д-р Мина Апостолова: Излагането на слънце може да превърне бенките в злокачествени

 - Д-р Апостолова, какво налага провеждането на тази кампания за профилактични прегледи?

- Кампанията "Проверете своите бенки - спаси кожата си" засяга основно хората, които имат повече бенки или такива, които имат фамилна обремененост. Напълно нормално е всеки човек да има повече или по-малко различни видове бенки или лунички, или други образувания с пигмент. Някои от бенките са по рождение, а други са придобити. Кампанията цели да запознаем хората подробно с причината за поява на нови бенки и кои са рисковите фактори за тяхната поява. Това е много важно, защото понякога те могат да бъдат сигнал и за наличен проблем. Така че е добре да има информация кога една бенка може да се превърне от доброкачествена в злокачествена.

- Увеличава ли се броят на хората, които имат проблеми с бенките?

- Последните години има ръст в появата на злокачествените кожни образувания. Лятото е сезонът, в който някои бенки биха могли да се активират и вследствие на стимулацията на ултравиолетовите лъчи да се превърнат в злокачествени. Затова е добре човек да си наблюдава бенките през този сезон, когато заради жегите носим по-леки дрехи и откритите части на тялото са повече, което означава, че кумулативната доза UV лъчи е по-голяма. Това важи, особено когато сме на море или на плаж край басейните. Затова е задължително да се ползва фотозащита с висок фактор. Това е единствената профилактика, при която бенките могат да бъдат предпазени от стимулацията на ултравиолетовата светлина, тъй като UV лъчите са основните причинители на рак на кожата. Тук трябва задължително да споменем солариумите, които се ползват целогодишно и много. Практиката показва, че особено младите хора прекаляват с тяхната употреба.

Факт е също, че всяка следваща година радиацията е все по-силна, и с натрупването на ултравиолетовите лъчи те стават все по-опасни за кожата ни. По тази причина не е желателно тя да бъде излагана прекалено дълго време на пряка слънчева светлина, особено ако не е защитена с крем с висок UV фактор. В последните години се забелязва и увеличаване на дните с повече и по-силно слънце. Зимата също е добре да се ползват слънцезащитни кремове, особено за хората, които обичат планината. Най-важното, което хората трябва да знаят, е, че обикновено безобидният невус се превръща в злокачествен меланом след дълго излагане на въздействието на слънчевите лъчи.

- Какви са признаците на бенките, които могат да бъдат опасни?

- Без значение дали са плоски, или релефни, при съмнение за настъпила  промяна в цвета, формата или големината е силно препоръчително да се направи консултация с дерматолог. Релефните бенки често водят  до проблеми, свързани с тяхното разкъсване, нараняване на горния им слой, вследствие на триене от по-твърди ръбове на дрехи, ластици или от бижута. В такъв случай е добре да се погрижите за раната, да я запазите от инфектиране и в спешен порядък да потърсите  дерматолог. Ако бенката е плоска, с правилна форма и ръб, с еднороден цвят, но е новопоявила се след интензивно излагане на слънце, ако е възникнала в близост до вече съществуваща, също трябва спешно да се потърси консултация с дерматолог. Както вече споменах, признаците за опасна бенка са асиметрична форма, неясни очертания. т.е. къдрав ръб, голям размер - над 6 мм, неравномерен цвят, поява на залющване или сърбеж, промяна в нейната еволюция през последните 3-4 месеца. Само  промяната в една бенка може да бъде достатъчен признак, че тя вече не е доброкачествена.

- Трябва ли да се притесняваме, ако се е появила една или повече нови бенки, което казахте, че се случва най-често през летния сезон.

- Появата на нови бенки е нормално явление, но зависи от възрастта. Нови бенки се появяват почти до 25-годишна възраст. Но когато те се появяват на 40-50-60 години, винаги заслужават особено внимание. Също така с напредване на възрастта се появяват и други пигментни образувания - лунички, себорейни и актинични кератози, така наречените старчески петна, и др.

- Лечим ли е меланомът?

- Ако меланомът се диагностицира в ранните етапи, повечето пациенти се повлияват  добре от терапията. Обаче ако не се диагностицира рано, или пациентът късно потърси лекарска помощ, лесно и бързо може да метастазира в други части на тялото. Затова целта на тази кампания е да научим хората как да се самонаблюдават и да се предпазват, така че да не се стига до меланом. По тази причина и в цял свят се правят такива кампании за профилактика, проследяване и наблюдение. Всяко пигментно образувание потенциално може да се превърне в злокачествено.

- Това важи ли за пигментните петна, които се появяват с напредването на възрастта?

- По принцип тези петна са доброкачествени. Появяват се предимно при злоупотреба със слънчевата светлина и получаване на изгаряне в детството  и през младежките години в случаите, когато кожа не е била защитена подходящо. Те не са здравословен проблем, но са естетичен проблем.

- Какви са съветите Ви за летния сезон, който предстои?

- На първо място, никога не излагайте кожата си, независимо дали имате бенки, или не, на ултравиолетовите лъчи, без да я предпазите с висок слънцезащитен фактор. В момента в аптеките се предлагат продукти на водещи фирми в областта на медицинската козметика. Консултирайте се с фармацевтите кои от тях са подходящи за вашия тип кожа. Носете светли дрехи и шапки, които привличат по-слабо слънчевите лъчи. Използвайте сянката, когато сте на улицата или плажа. Избягвайте часовете с най-високо слънцегреене. Това са известни неща, хората ги знаят, но в повечето случаи не се съобразяват с тях.

 

Съвместна кампания за предпазване на кожата от меланома, който е вид рак,  провеждат днес в Пловдив лекари дерматолози и водеща фирма за медицинска козметика - лидер в производството на фотозащитни продукти с висок SPF фактор. Два пункта ще бъдат разположени пред Централна поща, в които специалистите ще извършват  безплатни прегледи на всеки, който има притеснения за образувания върху кожата си. Ще се преглеждат бенки (невуси), особено такива, които променят размера, цвета си или предизвикват усещане за сърбеж на пациентите. Дерматолозите ще дават и консултации за ползата от използването на  фотозащитни кремове, което е в основата на превенцията срещу рак на кожата. За риска и последствията от неразумното излагане на слънчевите лъчи разговаряме с д-р Мина Апостолова - един от четиримата лекари, които ще извършват прегледите от 8.30 до 20. 30 ч. през днешния ден.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?