Д-р Белякова: Бездимните алтернативи нямат отрицателно въздействие върху качеството на въздуха в затворени помещения при спазване на законовите норми на вентилация
- 08:00, 29.11.2019
- 15:26, 02.12.2019
- 641
- 0
За 10 години "Филип Морис" инвестира над 6 милиарда долара в разработване и проучване на бездимни тютюневи алтернативи. Ключът в иновацията е системата за нагряване на тютюн, вече добре позната на българския пазар като IQOS. При нея няма горене.
Известно е, че тютюневият дим е най-големият замърсител на въздуха в затворени помещения. Конвенционалните цигари горят при температура от над 400 градуса и се случва екзотермична рекция. При нея се отделят енергия, която води до разпад на тютюна и така се образуват прахови частици. Освен това се отделя дим в околната среда, който е смес от тези фини частици и вода. При бездимните продукти тютюнът се нагрява контролирано до 350 градуса, което практически елиминира горенето и всички последващи процеси по замърсяване на въздуха.
Водата и глицеринът образуват близо 50% от дима на запалена референтна цигара (специално разработена за научни цели). При стиковете с нагряване тези два елемента образуват 90% от масата на аерозола.
При цигарите се отделя тютюнев дим в атмосферата и присъстват маркери за горене - завишена концентрация на азотен окис и въглероден окис, докато при бездимните продукти с нагряване няма горене и подобни вещества, които влошават качеството на въздух, не се отделят.
Според Световната здравна организация така нареченият страничен дим е основен виновник за заболяванията, свързани с дихателните пътища. Той идва от горящия край на цигарата. Освен него се образува и първичен дим, идващ от дъха на пушача, който е между 5 и 25 процента от общия тютюнев дим. Всичко останало се дължи на горящия край на цигарата. При системите с нагряване го няма опасния страничен дим.
*Д-р Маруся Белякова е мениджър научни и регулаторни въпроси на "Филип Морис"-България
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни