Д-р Йорданка Господинова: Не смесвайте сладолед с алкохол, кафе и газирано
- 14:00, 13.07.2023
- 14:09, 13.07.2023
- 4106
- 2
От Оля Ал-Ахмед
Сладоледът е едно от най-желаните лакомства през лятото. Той ни носи радост и ни освежава по време на горещите дни. Важно е обаче да подчертаем, че както всичко друго, и сладоледът трябва да се консумира умерено и да бъде съобразно с индивидуалните диетични нужди на всеки човек. Това съветва д-р Йорданка Господинова, лекар, нутриционист и треньор по здравословно хранене, нашумяла с програмата за умно отслабване Smart Diet.
По думите й, сладоледът може да бъде част от балансираната здравословна диета, ако се консумира правилно и е съобразен със състоянието на всеки човек. Например сладоледи, направени от натурални съставки и с по-ниско съдържание на захар, могат да бъдат по-добър избор от тези, които са пълни с добавки и изкуствени аромати. Освен това има и много варианти на сладолед, които са подходящи за хора с различни диетични ограничения, като например безлактозни или веган сладоледи.
Д-р Господинова коментира и колко сладолед можем да си позволим.
Количеството зависи от индивидуалните диетични нужди, общото здравословно състояние и начина на живот на всеки човек.
Обикновено, ако сте здрав човек,
около 100-150 грама сладолед е разумно количество,
на което може да се наслаждавате няколко пъти седмично, при условие че останалата част от диетата е балансирана и пълноценна, твърди специалистката.
Важно е обаче да не забравяме, че сладоледът е богат на захар и мазнини, което го прави много калоричен, и затова не трябва да е голяма част от менюто ни, напомня тя.
И съветва при избора да се търсят опции, които съответстват на диетичните ви нужди.
Например, ако искате да ограничите приема си на захар, може да изберете сладолед, който е подсладен с естествени подсладители като стевия или плодови екстракти, които са с по-ниско захарно количество, обяснява д-р Йорданка Господинова.
Снимка: Getty images
Ако следвате определена диета, като веган или безглутенова например, има сладоледи, които отговарят на тези нужди. Веган сладоледите често
се правят от бадемово мляко, кокосово мляко
или други растителни алтернативи, докато безглутеновите сладоледи избягват съставки като пшеничени бисквитки или парченца торта.
За хората, които следят калориите си, леките сладоледи могат да бъдат добър избор. Те често са с по-ниско съдържание на мазнини и калории в сравнение с обикновения сладолед.
Много важен въпрос е с какви продукти не трябва в никакъв случай да съчетаваме сладоледа.
Има няколко храни и напитки, с които да сте по-внимателни, предупреждава д-р Господинова. И изрежда с какво ледената вкусотия не бива да се съчетава.
Консумирането на сладолед с газирани напитки или сокове може
да доведе до много висок пик на кръвната захар бързо,
което не е благоприятно. Това може да доведе до бързо покачване на килограми и наднормено тегло.
Някои хора може да обичат да се насладят на топка сладолед с чаша ликьор, но е важно да се отбележи, че захарта от сладоледа може да засили ефекта на алкохола, а също така алкохолът може да затрудни способността на тялото да регулира температурата си, и консумирането му с хладен десерт, като сладолед, може да доведе до дискомфорт.
Приемането на сладолед късно вечер с кафе може да наруши съня ви заради захарта и кофеина.
Комбинирането на сладолед с пържени храни пък може да доведе до много висок прием на калории и нездравословни мазнини, което не е полезно за здравето. Също комбинацията им може да натовари ензимните системи на храносмилателната система.
Д-р Господинова коментира и
с какво вреди сладоледът конкретно в определените възрасти.
Като лекар мога да потвърдя, че ефектите от консумацията на сладолед наистина могат да варират в различните възрастови групи. При децата високото съдържание на захар в сладоледа може да доведе за зъбни проблеми като кариес, което прави важно поддържането на добра устна хигиена. Също може да засили симптомите на хиперактивност, особено през нощта, твърди специалистката.
За жените в репродуктивна възраст, особено бременните, е от съществено значение да се внимава за потенциалните рискове, свързани с изкуствените хранителни оцветители.
При хората с висока кръвна захар или диабет е важно да се намерят подходящи алтернативи, защото масовите сладоледи по магазините съдържат голямо количество захар.
За общото население умереността е ключова
Въпреки че сладоледът може да бъде прекрасно лакомство, той трябва да се консумира като част от балансирана диета. Някои проучвания предполагат, че сладоледът, направен с алтернативи на млякото като бадемово мляко, може да има по-добра хранителна стойност.
Лекарката коментира и евентуалното съдържание на палмово масло в сладоледа.
То често се използва в производството на храни поради своята универсалност и икономическа ефективност. Въпреки това важно е да се отбележи, че палмовото масло, въпреки че съдържа по-малко наситени мастни киселини от маслото и не съдържа трансмазнини, не е непременно здравословна храна. Според експерти от Харвард палмовото масло е по-добър избор от продуктите с много трансмазнини, като маргарина, вероятно дори от маслото, но растителните масла, които са естествено течни при стайна температура, като зехтин, трябва да бъдат вашият първи избор, уверява диетоложката.
Да си похапнете сладолед, може да бъде наистина приятно удоволствие, особено през горещите летни месеци. Въпреки това е важно да помните, че умереността е ключова. Въпреки че сладоледът може да се включи в балансираната диета, той е богат на захар и мазнини, затова трябва да се консумира в разумни количества. И помнете, чашка сладолед от време на време може да бъде част от щастлив и здравословен живот, заявява д-р Господинова.
------------------------------------------------------
Лесни и здравословни рецепти
Снимка: Getty images
Ето и няколко лесни рецепти за здравословен сладолед, който можем да направим вкъщи:
Сладолед от кисело мляко с ягоди
Съставки: 2 чаши пресни ягоди, 3 супени лъжици мед, 2 чаши гръцко кисело мляко
Инструкции: Пасирайте ягодите и меда в кухненски робот до гладка консистенция. Добавете кисело мляко и пасирайте отново, докато се смесят добре. Изсипете сместа в съд и го поставете в камерата да замръзне, докато се втвърди.
Сладолед от банани
Съставки: 4 узрели банана
Инструкции: Обелете и нарежете бананите, след което ги замразете. След като са замръзнали, ги пасирайте в кухненски робот до получаване на гладка консистенция. Можете да го сервирате веднага с текстура на мек сладолед, или да го замразите за няколко часа за по-твърда текстура.
Веган шоколадов сладолед
Съставки: 400 мл кокосово мляко, 200 неподсладено какао на прах, 150-200 грама кленов сироп
Инструкции: Смесете всички съставки в блендер до гладкост. Изсипете сместа в съд и го поставете в камерата да замръзне, докато се втвърди.
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни

