Следвайте ни

Д-р Иван Лютаков създава революционно хапче

viber icon

Иновациите не са непозната територия за семейството на адв. Катерина Лютакова. Миналата година нейният брат д-р Иван Лютаков печели конкурса "Предприемач в науката" на фондация Карол Знание и финансиране на проекта си в размер на 30 000 лв.

Концепцията на младия специалист е „Механично електронно контролирано хапче“ -създаване на интелигентна електронна капсула за перорално доставяне на медикаменти и аспириране на чревно съдържимо на изследвания. Д-р Лютаков е лекар гастроентеролог в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" и докторант по гастроентерология в Медицински университет-София.

Той разработва свой стартъп, а в дългосрочен план работи по изграждане на собствена диагностична компания.

Как се ражда идеята

Всеки от нас или има гастроентерологични проблеми, или ще има такива, разказва д-р Лютаков. Не са приятни изследвания, макар че на мен ми харесват, усмихва се той. Няма ефективен метод за достигане на тънкото черво, нито за изследване на течност от такова. Бях на една международна конференция, на която големи учени коментираха как ние не можем да изследваме тънкото черво и микробиома. Тогава си зададох въпроса, защо никой не работи в тази насока, разказва той.

 

Целта е проста, бърза и ефикасна работа

Започнахме да мислим по проблема и начертахме първата схема на една капсула. Чрез нея може по електронен начин механично да се достигне до тънкото черво и да се достави субстанция или да се взима такава. Фокусираме се върху това работата ни да е проста, бърза и ефикасна. В момента на пазара няма капсула, която да взима секрет, разказва д-р Лютаков за проекта си.

 

Решение за капсулата да взима лекарят

Нашият бизнес модел също е простичък. Пациентът отива при лекаря и последният взима решение, че трябва да се пусне такава капсула към червата. Пуска се капсулата, ние анализираме данните от нея и ги изпращаме на лекаря, който да прецени какво е лечение да предприеме. Плановете ни занапред са да станем диагностична компания, развиваща се главно като research tool точно за микробиома и за фокуса върху пробиотиците, обяснява д-р Лютаков.

 

 

 

Мирослава Атмаджова

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?