Следвайте ни

Д-р Георги Попов: Болестите са от лошо хранене и стрес

Научете се да консумирате големи дози хумор, съветва японски специалист

viber icon

Има хора, които водят здравословен начин на живот без пушене, алкохол, занимават се със спорт, лягат си рано вечер, но  въпреки всичко усещат, че нещо не е наред. Имат високо кръвно, имунитетът им е слаб, нямат енергия. Къде е тогава проблемът? Ако липсват сериозни заболявания, най-вероятният отговор е храненето.

Гастроентерологът от МБАЛ „Света Каридад” д-р Георги Попов обича да казва, че съвременните болести идват от стрес, неправилно хранене и липса на движение. Специалистът обича да добавя към това и изказване на един японец. А именно, че освен хранене, човек трябва да се научи да консумира и много хумор.

Да се усмихва повече, да не се ядосва за дреболии, когато се храни, да го прави бавно и умерено и да забрави за възрастта си.

Съвременният човек рядко спазва тези правила, а по отношение на храненето е абсолютно недисциплиниран. Яде на крак и набързо вредни храни в лъскави опаковки - чипс и снакс, богати на сол и лоши мазнини, пие газирани напитки, нагъва мазни баници,  твърде много месо и колбаси.

А те потискат нашите верни стражи - левкоцитите, които винаги трябва да са във форма, за да се справят с вирусите, бактериите и раковите клетки.

Влиянието им върху имунитета е негативно, водят до повишена киселинност, богати са на наситени мазнини и холестерол. Много хора, въпреки претенцията за информираност, продължават да ядат прекалено много пържено и маргарин. В един момент се оказват отровени от вредни храни, които са оказали своето отрицателно въздействие.

Лекарите твърдят, че групата на онези, които не се грижат за това какво слагат в устата си, е твърде голяма и зад тези твърдения стоят болестите, с които се сблъскват. Същевременно не е малка и една друга група на  привържениците на различни диети.

Техните цели в повечето случаи са отслабване за постигане на добра фигура, а не лечение. Особено модно е напоследък да се отричат всякакви въглехидрати.

А организмът разчита на тях, защото осигуряват енергия за всички жизнени процеси в организма. Затова въглехидратните храни трябва да са задължителна част от храненето ни. Честа заблуда е, че тялото разчита основно на  запасите на мазнини за предотвратяване на умората по време на физическа активност. 

Съществува мнение, че от въглехидратите се напълнява. Ако се консумират умерено, притеснения не трябва да има. Всички гастроентеролози и диетолози обаче подчертават, че трябва да бъдем внимателни с бялото брашно, въпреки че е богато на витамини от В-групата.

Това са общите правила, а кой как ще се храни в определен момент от живота си, зависи от състоянието му. Не бива да се забравя, че начинът на хранене е част от лечението на много болести. Сред тях са гастроентерологичните, сърдечните, задължително чернодробните, бъбречните, ендокринологичните. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?