Следвайте ни

Д-р Димитрос Власиадис: Грипът засяга сериозно и очите

viber icon

Респираторните заболявания, като настинка и грип, са най-честата причина през зимата за посещенията на докторския кабинет, както и основна причина за отсъствия от работа и училище. Пациентите посещават най-често личните си лекари, но някои усложнения ги водят и при очните специалисти, заяви началникът на Отделението по очни болести в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Димитриос Власиадис.


Повечето от вирусите причинители  се намират в назалните секрети, като нарастването на тяхното количество достига своя връх между втория и четвъртия ден на болестта.
Инфекцията се предава по два начина:


Директно или чрез секретите от горните дихателни пътища на инфектирания човек върху кожата и лигавиците. Заразяването може  да стане и чрез контакт с предмети, върху които са попаднали секрети от вирусоносител.


По въздушно-капков път или посредством по-големи частици от секрециите на горните дихателни пътища, които се разпространяват във въздуха, чрез кихане или кашляне и след това се прехвърлят върху кожата и лигавиците на следващия пациент.

Вирусите навлизат в организма най-често през носа, но също така могат да попаднат в тялото и посредством очите. В задната част на носа и сливиците вирусите се възпроизвеждат и се свързват с лигавичните рецептори. По този начин вирусите навлизат в клетките, където задействат възпалителната реакция, която се характеризира със симптомите на настинка: кихане, кашляне, възпаление на очите и болки в гърлото.


Възпалението на очите в повечето случаи засяга конюнктивата - външната обвивка на окото, която покрива предната част на склерата и вътрешната част на клепачите. Конюнктивитите са около 30% от очните заболявания. Първите признаци и симптоми са:


- Зачервяване на очите
- Сърбеж в очите
- Чувство за пясък в окото
- Образуване на гурли и отделяне на секрети, които могат да затруднят  отварянето на очите  сутрин
- Сълзене
- Лека болка и дискомфорт
- Замъгляване на зрението
- Оток на клепачите

Конюнктивитите са силно заразни и пациентите, които се лекуват, трябва да спазват добра обща хигиена. Да си мият ръцете всеки път, след като си поставят капки и  да използват отделни кърпи и възглавници. Лечението най-често се провежда с антибиотични капки и продължава около 10 дни. Рядко се налага по-дълго лечение.


Прегледът трябва да се прави рано още при появата на първите нежелани симптоми, защото лечението може да бъде много по-леко и краткотрайно. При свеовременно започване на адекватна терапия   може да се избегнат неприятни усложнения като разпространението на възпалението към роговицата – кератоконюнктивит.

При него по епитела на роговицата се виждат белезникави лезии, които след около седмица може да се задълбочат и да оставят трайни мътнини, ако не се лекуват на време. Така се стига до затруднения в лечението на едно на пръв поглед безобидно възпаление  на очите.  

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?