Следвайте ни

Д-р Боян Костов: Намаляха пациентите, търсещи помощ за венерически заболявания

viber icon

Д-р Боян Костов е управител на Специализирания диспансер за кожни и полово предавани болести в Пловдив. С него разговаряме как влияе пандемията от коронавируса на разпространението на венерическите заболявания.

- Д-р Костов, в условията на пандемията от коронавирус какво е положението с венерическите заболявания в Пловдив и региона?

- Пациентите, търсещи помощи при нас за венерически заболявания, намаляха сериозно. Пандемията от COVID-19 на практика парализира хората и те рядко ходят на прегледи. Просто предпочитат да не ходят по болници, явно от страх да не се заразят с COVID-19.

- Драстична ли е разликата в сравнение с миналата година например?

- Не сме водили толкова подробна статистика, че да сравняваме, но както ви казах, имаме спад на пациентите. Това  започна през март и април, когато избухна пандемията от COVID-19. След това, когато през лятото мерките се разхлабиха, при нас започнаха да идват повече хора да се прегледат и да се лекуват. В последните два месеца обаче пак намаляха. 

- Това значи ли, че българинът се пази повече от венерическите заболявания?

- В условията на такава извънредна ситуация, случваща се за първи път у нас, не могат да се правят точни изводи в момента. Трябва да отшуми пандемията, след това всичко да си влезе в ритъм, за да видим колко пациенти са с венерически заболявания. Иначе нищо няма да е точно. Венерически блести има и винаги ще има. В момента хората си стоят повече вкъщи. Едни пенсионери трудно биха дошли при нас, освен ако нямат належаща нужда.

- А каква е ситуацията с младите хора? 

- И те намаляват като пациенти. Това води до спад в нашата дейност и приходите ни. Това обаче важи и за останалите лечебни заведения. След като се успокои ситуацията, ще имаме по-ясна картина с венерическите заболявания. Призовавам хората да се пазят. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?