44

Д-р Атанас Парев: Опашката на грипа води до тежки пневмонии

Противоепидемичните мерки в Пловдив бяха отменени на 5 февруари заради значителното намаляване на болните. Всяка година обаче след вълната от вируси идва и т.нар. „опашка“ на грипа и усложненията, които в повечето случаи протичат по-тежко от самото преболедуване. За последствията от коктейла вируси, които циркулираха тази зима, разговаряме с пулмолога от общинската болница „Св. Пантелеймон“ д-р Атанас Парев. 

 

- Тази година грипната вълна мина по-бързо и пикът не беше толкова висок. Какви последствия оставт след себе си вирусните инфекции?

- Всъщност при нас в болницата сега е пикът. Непрекъснато идват хора с усложнения, след като са боледували от грип, ковид и други вируси.  Най-често последствията са пневмонии. Друга група пациенти са тези с хронични заболявания, особено белодробни, за които е възможно да се обострят, това също е причина да попаднат в болница. Най-уязвими са хора с придружаващи заболявания и тези в по-напреднала възраст, хора с по-слаба имунна система, която след боледуване отслабва още повече и хората стават по-податливи на повторно заразяване с други вируси или на бактериална инфекция. Така че при нас нещата съвсем не са минали. Ние хващаме опашката с усложненията.


- Имате ли много болни в отделението?

- Нямаме нито едно свободно легло в момента. При нас непрекъснато идват хора с усложнения от грип и ковид. Има много хора, които постъпват при нас, след като 1-2 седмици са се опитвали да се лекуват сами. Наскоро ми се обади пациент, който опитал да лекува всички вкъщи с лекарства, които съм му изписал миналата година, и се чудеше защо не им минава. Ама миналата година причинителят е бил друг.

- На каква възраст са повечето ви пациенти?

- На всякаква. Възрастните над 65 години и хрониците са в най-рисковите групи, но пък по-младите са с по-активни социални контакти. 

- Тази зима хората имаха различни оплаквания.

- Разнообразието от вируси беше много голямо и те направо полудяха. Циркулират много аденовируси, риновируси, респираторносинцитиален вирус, ентеровирусни инфекции и грип А и В. Три години ковид задуши всички останали вируси и сега те му "отмъщават“.  Въпреки това при нас всеки пети е след ковид.  Добрата новина е, че той протича вече значително по-леко.

- Каква е вероятността при това разнообразие да се заразим с различни вируси и да боледуваме няколко пъти?

- Напълно е възможно. Те се въртят постоянно. Ако се разболеем скоро след първото боледуване, една от най-вероятните причини може да е, че сме се заразили с друг вирус или е налице бактериална инфекция.

- Какво трябва да правим, за да избегнем повторно заразяване?

- Преди всичко поне три седмици трябва много да се пазим, за да може имунната ни система да се възстанови. Това не означава, че трябва да стоим затворени у дома, но е добре да ограничим социалните контакти и преди всичко да избягваме контакт с явно болни хора и многолюдни места, като болници, аптеки, поликлиники, молове и др. Да не стоим на течение и да проветряваме редовно, да носим лични предпазни средства. Тези „бабешки“ съвети са важни.

- Възможна ли е втора грипна вълна?

- В момента от грипа преобладава тип А, но се очаква след него за кратко да се увеличат случаите на грип тип Б.  Обикновено се случва в края на епидемията от грип А и това е един от признаците, че тя си отива.

- Симптомите същите ли са?

- Да, но грип тип Б може да протече по-тежко.

- Противоепидемичните мерки отпаднаха. Това трябва ли да ни успокоява?

- Аз мисля, че ковид ни научи на доста неща. Сега е сезонът на вирусите и трябва да сме по-отговорни и към себе си, и към хората около нас. Дистанцията е най-важна. Където е възможно, тя трябва да е 1,5-2 метра. Истината е, че това особено в градските автобуси е почти невъзможно. В час пик те се превръщат в инкубатори на зарази. Затова е въпрос на възпитание и морал, ако си болен, да си слагаш маска и да пазиш останалите. Също е хубаво всеки да си има маска в джоба и ако някой в рейса се закашля, да си я постави.

- Какви са препоръките ​ви, за да намалим вероятността да се разболеем или поне да изкараме по-леко заболяването​?

- На първо място, още есента е добре да се постави противогрипна ваксина, за да изградим антитела. Сега вече е късно, но за следващата година е добре хората да го правят. Изключително важно при грипа е лечението да започне до първите 48 часа с налични в аптеките противогрипни препарати, които мо​же да се приемат и профилактично от контактните лица. Да не отлагаме и да си мислим, че ще ни мине. Консултацията с лекар също е задължителна. Добре е също така във всяко семейство да има по няколко теста за ковид и грип. Така ще може да се насочи по-бързо лекарят какво лечение да назначи.  В едно семейство е нормално, ако се зарази  някой с вирус, той да е същият и за останалите членове. Трябва да се им​а предвид, че ковид се хваща по-късно с тест, отколкото грипът. Най-добре е, ако може, да се направи и пълна кръвна картина, тъй като тя дава  много точна информация за състоянието на пациента.                


Д-р Атанас Парев завършва Медицинския университет в Пловдив през 1990 г. Своята специалност по вътрешни болести придобива през 1996 г., а по пневмология и фтизиатрия​ -през 2012 г. Той е специалист пулмолог с над 25 години опит. През 1990 г. постъпва във Вътрешно отделение в МБАЛ-Панагюрище. През 1993 г. започва работа в пловдивския Център за спешна медицинска помощ. В периода от 2002 г. до 2008 г. работи в бившата Белодробна болница в Пловдив. От 2008 г. до момента е част от екипа специалисти на МЦ "Св. Пантелеймон". Д-р Парев провежда профилактични прегледи, диагностика и назначаване на терапия при болести на дихателната система, бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), белодробен карцином и др. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?