44

Д-р Антоанета Пеловска: Хипертонията вече засяга и хората в активна възраст

Енергийните напитки с кофеин и хранителните добавки във фитнеса водят все по-млади пациенти до повишено кръвно налягане

- Д-р Пеловска, как влияят на здравето тези резки промени в температурите през последните седмици? 

- Резките промени във времето и разликите в градусите увеличават болните с високо кръвно налягане, зачестяват хипертоничните кризи и пациентите с различни сърдечни заболявания. Най-застрашени и повече са тези с хронични заболявания. Сега кръвното „играе“ най-много. Цяла зима някой може да е бил със стабилно кръвно и изведнъж при резките промени то започва да „скача“. При промяната на времето се променя и атмосферното налягане, а с него и кръвното. Когато атмосферното налягане пада - кръвното се качва. Изпотяването в жегите също се увеличава. Затова пациентите, особено тези, които пият дехидратиращи медикаменти, трябва редовно да следят състоянието си. Често през лятото се налага корекция в терапията и дозировката на някои медикаменти. 

- Наближава лятото, което от години вече е с високи температури.  Как се отразяват жегите и кои хора са най-застрашени от тях?

- В горещините инфарктите се увеличават. На възрастните хипертоници през лятото често се случва да им падне кръвното, някои дори колабират. При сърдечните заболявания артериалното налягане обикновено малко пада през лятото. Много често идват и хора с ниско кръвно налягане, които също колабират от жегите.

- Означава ли това, че пациентите Ви се увеличават през лятото?

-  Напротив - намаляват. През зимата кръвното обикновено се повишава. Храната е по-мазна, солените храни се увеличават - готвят се повече ястия с кисело зеле, туршиите заместват пресните зеленчуци, повишава се консумацията на осолени меса. Това  е много показателно, защото идват с оплаквания хора, които по принцип не са с високо кръвно налягане. Често, особено жени, които са с ниско кръвно, идват с оплаквания от главоболие и горна граница 140, която не е висока за хипертоник, но е проблем  за хипотоници. И причината в повечето случаи е свързано точно с по-солената храна, която консумираме през зимата. Така че хранителният режим е от голямо значение.

- Кои други фактори влияят на хипертонията?

- Стресът, който е целогодишен. Той влияе и за артериалното налягане, и за инфарктите, и за инсултите… Околната среда, мръсният въздух, заседналият начин на живот - също. Хората в Балкана, въпреки че и лятото хапват сланина и по-тежки храни, са по-малко като пациенти - повечето са от полските райони. Там обаче чистият въздух оказва голямо влияние.

- Пада ли възрастовата граница?

- Пада. Тревожна е тенденцията последните години възрастта на хората с кардиологични проблеми да падне дори под 40 години. По-възрастните като че ли повече се грижат за себе си. Масово хипертониците са вече в активна възраст, когато стресът и умората са много. Голяма част от тях са с наднормено тегло заради храната, която консумират, и начина на живот. Много са тези, които пият енергийни напитки с кофеин, а други, в стремежа си да помпат мускули, пият различни добавки, често купувани от интернет.

Младото поколение не води хигиеничен начин на живот. Идват 20-годишни момчета с горна граница на кръвното 140-150. Почти всички споделят, че редовно пият енергийни напитки по дискотеките. Добавките при спортуващите по фитнесите вдигат, кортикостероидите, които ползват, за да трупат мускулна маса, също вдигат кръвното. Дори ученици идват със сърцебиене, главоболие и замайване заради прекомерната употреба на енергийни напитки.

- Случвало ли Ви се е да върнете пациент?

- Отделението е многопрофилно и в него се приемат денонощно пациенти от цялата страна, независимо от тежестта на състоянието им и усложненията, с които постъпват. При нас се осъществява диагностична, лечебна рехабилитационна дейност, извършва се трудово-лекарска експертиза при пациенти с остри и обострени хронични заболявания в областите кардиология, пулмология, нефрология и ендокринология. Досега не се е налагало да върнем или препратим към друга болница пациент заради липса на необходимата апаратура, специалисти или консумативи. Екипът ни е от много добре подготвени лекари. Апаратурата също се подменя и осъвременява при всяка възможност и необходимост. Хубавото е, че идват млади колеги и това е точно заради условията, които им предлага нашата болница.

- Съветите Ви към хората с хипертония за предстоящите горещи дни, пък и не само за тях? 

- Трябва да се пият много течности дори от хипертониците, за да не се обезводняват. Храната трябва да е лека, да хапват повече плодове и зеленчуци, да се избягват мазните, тлъсти меса и храни, да се ограничи месото. Сега започнаха да излизат вече плодовете - череши, ягоди, кайсии… появиха се зелените салати и зеленчуци. Всички те съдържат повече соли. Трябва да се знае обаче, че чистата вода се отделя бързо и не се задържа в организма, а заедно с нея се изхвърлят и полезните соли. Затова е добре да се прави в домашни условия вода с плодове под формата на сокове или компот за бърза консумация. 

Д-р Антоанета Пеловска е завършила Медицински университет - Пловдив през 1981 г. През 1990 г. придобива специалност „Вътрешни болести“, а през 1996 - „Кардиология“. Работила е в кардиологичния екип на Спешна помощ. От 1992 г. е част от екипа на МБАЛ "Св. Пантелеймон". В момента е началник на Второ вътрешно отделение.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?