Следвайте ни

COVID-19 влезе в комбина с пролетните вируси, вижте симптомите

viber icon

COVID-19 се комбинира и с пролетните вируси. Това показват данните на Националната референтна лаборатория към Центъра по заразни и паразитни болести.

Там са изследвани проби на 18 пациенти на възраст над 65 г., които са положителни за коронавирус. При двама от тях е доказана коинфекция. В единия случай става въпрос за комбинация между COVID-19 и аденовирус, а в другия между COVID-19 и метапневмовирус.

Това са типични сезонни вируси, които могат да причинят различни симптоми припокриващи се с тези на коронавируса, пише "Монитор".

Респираторните аденовирусни инфекции могат да започнат като лека настинка, но да доведат до развитие на бронхит или пневмония. Най-честите оплаквания са температура, зачервено гърло, кашлица, мускулни болки.

В някои случаи се проявяват и с конюнктивит. На свой ред човешкият метапневмовирус също започва като настинка, която често преминава в остър отит и може да доведе до бронхиолит и пневмония.

Кашлица, хрема, запушен нос, учестено дишане и висока температура са сред симптомите на метапневмовируса. Те обаче са типични и за COVID-19, което прави идентифицирането на двете отделни инфекции още по-трудно.

В същото време обаче един от основните страхове на епидемиолозите, че коронавирусът ще се комбинира с грипа, не се сбъдна. Дори напротив, мерките срещу пандемията смазаха патогена.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?