Следвайте ни

COVID-19 и жегата удрят лошо разширените вени! Как да се преборим с проблема

viber icon

Залежаването покрай изолацията в условията на COVID-19 и летните жеги разширяват още повече вените и отварят пътя към тромбофлебита и тромбозата, споделя съдовият хирург доц.д-р Димитър Петков. Специалистът е категоричен, че горещините, към които се добавят дехидратацията и намалената двигателна активност, могат да доведат до много тежки последици, пише bgdnes.bg..

"Пациентите могат да облекчат симптомите с ефективни разходки, спорт, плуване, хладен душ на краката и повдигането им при почивка. Съдовите хирурзи могат да предписват венотонични медикаменти и хидратиращи кремове с венотоничен състав, които облекчават симптомите", коментира медикът.

 

При специалиста често идват страдащи от разширени вени, които са обезпокоени, че прилагането на ваксина срещу COVID-19 може да доведе до влошаване на заболяването или до развитие на усложнения.

"Категорично искам да заявя, че те могат да бъдат спокойни. Рискът от развитие на усложнения не се различава от този при останалите пациенти с хронична венозна болест и разширените вени не могат да са аргумент срещу ваксинирането против COVID-19", обясни още лекарят.

За да мотивира венозно болните да опознаят красотата на България и в същото време да направят нещо добро за здравето и краката си, експертът е движеща сила в инициативата "Пътешествие с мисия".

"Крайната цел е като един отбор с мисия заедно да извървим 10 000 000 крачки. Каузата ни вече е с голяма популярност - над 1000 членове на фейсбук групата "Пътешествие с мисия", които всеки ден споделят снимки от красиви разходки и броя извървени крачки. В нея предлагаме и множество маршрути в България, по които участниците могат да извървят своето "Пътешествие с мисия". Заповядайте, включете се и вие и се погрижете активно за краката си", отправя апел доц. Петков.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?