Следвайте ни

Чудо! Авокадото може да лекува левкемия

viber icon

Авокадото е хранителен продукт за милиони, но ново проучване установява, че тези вкусни плодове могат да имат и някои допълнителни лечебни ползи. Изследователи от университета в Гуелф, Канада, откриха нова съставка която според тях може да отвори вратата към по-добро лечение на левкемия.

По-конкретно, тази съставка изглежда може да атакува ензим, който е от решаващо значение за растежа на раковите клетки, пише „Стъди Файндс“.

Изследователите са насочили вниманието си към остра миелоидна левкемия (ОМЛ), която лекарите наричат най-опасната разновидност на рака на кръвта. Повечето хора с диагноза ОМЛ са на възраст над 65 години и само около 10 процента оцеляват в продължение на пет години след диагностицирането.

Важно е, че левкемичните клетки съдържат големи количества ензим, наречен VLCAD, който помага при метаболитните процеси.

„Клетката разчита на този път, за да оцелее“, казва д-р Пол Спагнуоло, от Департамента по хранителни науки, в университетско съобщение. "Това е първият път, когато VLCAD е идентифициран като мишена при всякакъв рак."

Спагнуоло и неговият екип тествали различни нутрицевтични съединения в опит да намерят каквото и да е вещество, способно да се бори с VLCAD.

„И така, най-доброто бе открито в авокадото“, отбелязва Спагнуоло.

„VLCAD може да бъде добър маркер за идентифициране на пациенти, подходящи за този вид терапия. Той може да бъде и маркер за измерване на активността на лекарството“, продължава той. „Това поставя началото на евентуалната употреба на тази молекула в клинични изпитвания върху хора. Налице е стремежът да се намерят по-малко токсични лекарства, които могат да се използват."

В момента около половината от всички възрастни пациенти с ОМЛ се нуждаят от палиативни грижи. Други избират химиотерапия, но това често носи повече вреда, отколкото полза.

„Завършихме човешко изследване с тази съставка като орална добавка и успяхме да покажем, че значителни количества се понасят доста добре“, заключава Спагнуоло. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?