46
Следвайте ни

Четири вредни навика, които повишават риска от рак

viber icon

Световната медицинска общност е признала рака за убиец на човечеството. Проучване показва, че появата на онкологични заболявания има пряка връзка с начина на живот, а някои вредни навици повишават риска от развитието на рак, твърдят експертите.

Късно лягане и недостатъчна почивка

През последните години навикът да се стои до късно стана обичаен за много хора. С това, обаче, причинявате на организма си по-голяма вреда, отколкото си мислите, написа експерт в китайския WeChat. Според данните от проучването, хора, които си лягат да спят късно, рискуват да заболеят от рак повече, отколкото онези, които спазват правилен режим на сън, пише БГНЕС.

Раздразнителност

Забързаният начин на живот оказва силен натиск върху младите хора. Продължителното излагане на стрес влияе негативно на нервната система, което води до раздразнителност и депресия. Затова хора, които са потиснати продължително време, са изложени на по-голям риск от онкологични заболявания.

Дисфункция на стомаха и далака

Далакът и стомахът имат важна роля за нормалното функциониране на организма и нарушенията в тяхната работа може да има опасни последици, сред които са не само намаляването на апетита и усвояването на хранителните вещества, но и нарушения в изхвърлянето на излишните течности от организма и появата на различни заболявания. В дългосрочен план, такова състояние може да предизвика онкологични проблеми.

Редовна консумация на недоядена храна

Хора, които често дояждат храната, приготвена преди известно време, са по-склонни да развият рак, особено рак на стомаха. Факт е, че с течение на времето в такава храна започват да се натрупват нитрити, които са мощни канцерогени.

В материала се подчертава, че битката с рака не е никак лесна, но пък има храни, които помагат да се защитим от появата на онкологични заболявания. С цел профилактика, освен премахването на вредните навици, в диетата трябва да се включат хранителни продукти, притежаващи противораково действие.

Домати

Доматите имат мощно антиоксидантно действие помагат ефективно да се намали рискът от развитие на рак на панкреаса, правото черво, ларинкса, устната кухина, белите дробове и гърдата. Редовната консумация на домати помага и за избелването и подхранването на кожата.

Морско зеле

Морското зеле (ламинария) притежава свойството да убива или инхибира размножаването на бактериите, които причиняват образуването на канцерогени в червата. Фибрите в този продукт също могат да помогнат за изхвърлянето на жлъчната киселина и холестерола. Екстрактът от водорасли има инхибиращ ефект върху раковите клетки.

Вишна

Този плод е изключително популярен и оказва благоприятно въздействие върху човешкия организъм. Консумацията дори на малко количество от него помага да се потисне въздействието на предизвикващите рак вещества.

Киви

Кивито е богато на витамин С, който е антиоксидант и може ефективно да потисне процеса на нитрификация. Този плод съдържа и вещества, които помагат на организма да се бори с генните мутации и предотвратява развитието на рак. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?