Следвайте ни

Четири важна факта за дезинфектантите

viber icon

Какво трябва да знаете за дезинфектантите според “Business Insider”?

1. Защо алкохолът е основна съставка?

Алкохолът може да убива различни типове микроби, включително вируси и бактерии, тъй като разтваря и деактивира техните протеини. Този процес се нарича денатурация.

2. Алкохолът трябва да е 60%

Има различни типове бактерии и вируси и някои по-лесно биват убивани от алкохола. Например, бактерията ешерихия коли, която предизвиква хранителни отравяния и други инфекции, лесно бива унищожена от алкохол, който е с концентрация 60%. Проучвания доказват, че дезинфектантите трябва да съдържат поне 60% алкохол, за да бъдат ефективни.

3. Добър ли е дезинфектантът със 100% алкохол?

Интересното е, че този тип дезинфектанти не са толкова ефективни и е по-добре да използвате такъв с 60-65% алкохол. Денатурацията на протеин се случва по-лесно, когато малко количество вода се смеси с алкохол. И прекалено голямото количество алкохол ще се изпари толкова бързо, че няма да може да убие всички вируси и бактерии по кожата ви. Ако използвате 100% алкохол, това ще изсуши кожата ви и може да получите обриви. Затова повечето дезинфектанти съдържат емолиенти, които омекотяват и овлажняват кожата.

4. Имат ли срок на годност?

Повечето дезинфектанти за ръце, които се продават по аптеки и магазини, издържат няколко години, ако се държат на правилното място. Годността трябва да е отбелязана на опаковката. Имайте предвид, че алкохолът e летлив и с времето се изпарява. Тогава дезинфектантът губи своята ефикасност.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?