44
Следвайте ни

Четири рикошета удрят сърцето след ковид

Най-честите оплаквания са от силна умора и задух

viber icon

Силна умора и пристъпи на задух са сред най-честите оплаквания на преболедували коронавирус у нас. Тези симптоми подсказват за сърдечносъдови усложнения. Това показват резултатите от национална скрининг кампания "Живот след КОВИД". Тя бе инициирана от Българския кардиологичен институт, който се свърза с 1054 души, преборили заразата, пише clinica.bg.  Анкетираните отговарят с „да" на следните въпроси в съответното процентно изражение:

- Изморявате ли се повече от преди заразяването с новия коронавирус? - 76%

- Имате ли все още кашлица? - 22% 

Имате ли недостиг на въздух (задух)? - 45%, като задух при усилие имат 38% от участниците, а задух в легнало положение - 16%.

Имате ли тежест в гърдите? - 35%

- Получавате ли "прескачане" на сърцето? - 62%

Само 20% от анкетираните отговорят с „не" на всички зададени въпроси. На останалите участници (дали положителни отговори) специалистите на БКИ предлагат провеждане на безплатен преглед.  От института предлагат и обобщени изводи от направените прегледи.

 За повишена уморяемост в сравнение с периода преди преболедуване от COVID-19 съобщават 282 пациенти (88%). От тях с промени на ЕКГ са 75; с дестабилизиране на контрола на артериалното налягане, наложило промяна в терапията им - 48.

При всички участници с повишена уморяемост е назначено изследване на ПКК, NT-proBNP, D-dimer и провеждане на ехокардиография (ЕхоКГ) с оценка на миокардна деформация. От проведените до момента допълнителни изследвания (при 137 от пациентите) има данни за редуцирана систолна функция на лява камера (ЛК) и/или нарушение в миокардната деформация (strain) при 24 пациент​и. Те ​са планирани за хоспитализация за провеждане на селективна коронарна артериография (СКАГ), за сърдечен магнитен резонанс (CMR) и евентуално ендомиокардна биопсия. Допълнително, при 3 от участниците се установява повишен D-dimer, в резултат на което те са насочени за доплер сонография на дълбоки вени на долните крайници и компютър-томографска (СТ) пулмоангиография.

Персистираща кашлица

80 от прегледаните са с персистираща кашлица (25%). До момента посочените изследвания са проведени при 33 пациенти, като при 6 от тях се е наложило насочване за консултация с пулмолог, а при други 2 е планирана доплер сонография на дълбоки вени на долни крайници и СТ пулмоангиография.

Задух

От анкетираните със задух първоначален лекарски преглед преминават 175 души (от прегледаните до момента 55% имат този симптом). Назначени са изследване на ПКК, NT-proBNP и D-dimer, провеждане на ЕхоКГ с оценка на миокардна деформация, рентгенография на гръден кош и белодробен ултразвук. 84 от болните са провели посочените изследвания, като при 32 от тях генезата на задуха е вероятно сърдечна, при 9 е установена суспекция за венозна тромбемболия, а при останалите 43 причината за задуха най-вероятно е белодробна.

Стягане в гърдите

От прегледаните до момента 145 души (45%) имат стягане в гърдите. При тези пациенти специалистите са включили антиисхемична терапия и е назначена стрес ЕхоКГ. От проведените вече 18 стрес ЕхоКГ 5 са положителни - с индуциране на сегментни нарушения в кинетиката и/или исхемични ЕКГ промени.

Прескачане на сърцето

Прескачане на сърцето е едно от основните оплаквания на 244 от пациентите, преминали прегледи (76%). От проведените 78 Холтер ЕКГ до момента при 52 е установена патологична находка, която налага включване на антиаритмична терапия. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Аз мога

Аз мога

23.09.2021 | 20:05

Да докарам хора , които не са прекарали ковид , но имат такива симптоми . В да направят изследвания на хората от Стъкларския завод , от КЦМ . ТОВА СА ГЛУПОСТИ . ЕДИН ГРИП И ВЕЧЕ ПОЧНАХТЕ ДА СИ СМУЧЕТЕ ОТ ПРЪСТИТЕ . НО ТАКА ЩЕ Е.... ВСИЧКО В ИМЕТО НА ПАРИТЕ . ЯВНО МАРИЦА СМУЧЕ КИНТИ , ЩОТО МНОГО ПИШЕ ЗА КОВИДА . СТАВА СТРАШНО . УМИРАМЕ*** УЖАС , ЗДРАВ ЧОВЕК ПОЧИНА ДАНО ГЛАВНИЯТ РЕДАКТОР УМРЕ*** В КАТАСТРОФА . ПО - ВЕРОЯТНО Е ДА УЧАСТВАМ В ПТП , ОТКОЛКОТО ДА УМРА*** ОТ КОРОНА .

Отговори
0 0
Пациент

Пациент

23.09.2021 | 15:11

Липсват пост ковидни центрове, а много преболедували имат нужда от допълнителни грижи!ЛЛ не дават талони и това затруднява пациентите!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?