Следвайте ни

Четири мита за защитата от слънце

viber icon

Рискове

Слънчевото изгаряне не означава, че непременно ще развиете рак на кожата, но то увеличава риска. ​Скорошни проучвания, базирани на почти 100 000 души, показват, че едно слънчево изгаряне в периода между 15- и 25-годишна възраст увеличава риска от меланомен кожен рак с над 50 процента, а четири слънчеви изгаряния удвояват риска от развитие на меланом. Поради тази причина е добре да помислите много внимателно за предприемането на допълнителни мерки за защита на кожата си, особено ако сте изгаряли в миналото.

На сянка  

Честа грешка на мнозина е, че вярват, че ако стоят под чадъра, не могат да изгорят. Това обаче е далеч от истината. Можете да изгорите дори когато сте на сянка поради UV лъчите, които се отразяват в близките повърхности или ако чадърът не предпазва достатъчно добре. Важно е да знаете, че не само видимата слънчева светлина е причината за увреждане на кожата, но и UV лъчите. Въпреки че не можем да ги видим или усетим, UV лъчите се отразяват в повърхности като пясък, вода и сняг, което означава, че можете да изгорите дори на сянка.

Облачен ден

Не само че можете да изгорите, когато е облачно, но изгарянията мога да бъдат дори по-лоши от слънчево изгаряне, тъй като е малко вероятно да усетите колко мощни са UV лъчите. Често, когато е облачно, хората пропускат да нанесат слънцезащитен крем, без да осъзнават, че 80% от слънчевите лъчи могат да преминат през облаците. 

 Тъмни и светли

„Ако имаш тен или тъмна кожа, нямаш нужда от слънцезащитен крем“. Не се заблуждавайте. Независимо дали имате тъмна или светла кожа, тя може да бъде увредена от слънцето. Макар и по-рядко, отколкото  при хората с по-светла кожа, меланомът може да се появи при хората с тъмна кожа. Тъй като е по-рядко обаче, при хората с тъмна кожа меланомът се открива на по-късен етап и може да бъде по-опасно.

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?