44

Четенето е гимнастика за мозъка, която променя живота

Само 6 минути, прекарани с книга, намаляват стреса с 68 процента

Четенето е любимо занимание на мнозина. Завити с одеяло до камината през зимата или припичайки се на плажа през лятото, в дъждовните есенни дни у дома или в свежите и цветни пролетни дни сред природата, можете да прекарвате часове, следейки приключенията на героите от любимия си роман, прелиствайки страниците на леко оръфана книга. Това свещенодействие винаги е модерно. И винаги има време за хубава книга.

Ето няколко факта за тази дейност, които ще ви позволят да не се упреквате, че губите време в четене, а може би ще ви напомнят за стотиците книги, които не сте чели, и ще ви ​насърчат да вземете нов​а художествена творба от рафта.

Вълшебният свят на книгите може да ви погълне напълно и да ви промени

Времето, прекарано с хубава книга, помага за развитието на различни положителни духовни качества: доброта, съчувствие, сила на духа. Освен това ​книгите развиват способността да мечтаете, да разбирате по-добре хората.

Книгите не само развиват въображението ви, забавляват ви и обогатяват речника ви. Те ви учат да се концентрирате.

Четенето запазва физическото здраве на човека

По принцип сериозната умствена дейност е отлична профилактика на някои от заболяванията на мозъка. Четенето е важна част от тази дейност. Няма значение какво четете. За умствени упражнения е подходящо всякакво художествено произведение, включително и лек бестселър.

Научете децата да четат преди училище

Малките деца усвояват много бързо нови знания. Експертите са стигнали до извода, че е по-добре обучението по четене да започне на възраст между 4 и 6 години. В този случай ще са необходими по-малко усилия, отколкото след 7 години. Освен това то способства да се справят със сериозни логопедични проблеми и им помага да започнат да говорят.

Четенето е едно от най-ефективните средства за облекчаване на стреса

Изследователи от университета в Съсекс установяват в експеримент, че само шест минути, прекарани в четене, могат да намалят нивата на хормоните на стреса в тялото с цели 68%. За сравнение - играенето на видеоигри намалява стреса само с 21%, докато ходенето - с 42%.

Четенето влияе на живота ни, като предизвиква емоционални и физически усещания

През 2013 г. американският университет „Емори” провежда експеримент за проследяване на мозъчната активност на хора, които четат. Оказва се, че при четене се активира работата на централната бразда на мозъка, която отговаря за формирането на емоционални и физически усещания въз основа на нашите мисли. След прочитане ефектът от невронните промени продължава за период от един до пет дни.

Четете, променяйте живота си, стремете се към нови хоризонти! И посещавайте по-често най-големите храмове на книгите - библиотеките!

С каква скорост "поглъщат" страниците великите хора

Човек чете книги средно със скорост 200-250 думи в минута. Това са приблизително две страници от творбата. Интересна е скоростта на четене на великите хора: френският командир Наполеон чете 2000 думи в минута, Балзак буквално "поглъща" роман от 200 страници за половин час, а Томас Едисън лесно запомня цели страници текст. Сред великите хора, използвали бързо четене, са и Теодор Рузвелт, Джон Кенеди, класикът на пролетарската литература Максим Горки.

Бързото четене е много полезна техника, която всеки може да овладее. Тя опазва очите ви - напрежението на очните мускули намалява и те се уморяват много по-бавно. Тя ви позволява значително да намалите времето, прекарано в изучаване на печатни материали, и да увеличите скоростта на четене от 200 на 3000 знака в минута.

Книги, оковани във вериги

Някога книгите са били оковани във вериги. До нас достигат средновековни библиотеки, в чиито колекции са запазени рафтове с книги на вериги. Оковите са средство за защита от кражба, тъй като много копия били доста скъпи. Книгопечатането все още не е било въведено в широк мащаб и е било изключително скъп и сложен процес. Така че всички средства, дори такива радикални, са добри за борба с крадците. Тази практика е съществувала преди появата на масовия печат до 1880 г.

Книжният бандит задига над 23 хиляди издания

Не бъркайте библиоманите с библиофилите - за разлика от последните, страдащите от библиомания, не четат всичко ограбено и откраднато. Така известният книговед М. Н. Куфаев в книгата си „Библиофилия и библиомания” дава следната изчерпателна дефиниция на библиоманията: „Изключителният егоизъм на книголюбителя, неговото съзнание, че книгата е за него и е неговото второ Аз - това е основното, което определя библиомана като маниак”.

Именно библиоманията става причината, която унищожава най-успешния крадец на книги в историята. Стивън Блумбърг, по прякор Книжният бандит, открадва повече от 23 хиляди издания на редки книги от 268 американски библиотеки. Неговата колекция от незаконно придобити издания се оценява на приблизително двадесет милиона долара. Как успява да остане незабелязан толкова дълго време, все още е загадка за мнозина.

По време на процеса адвокатът на подсъдимия уверява съда, че това е заболяване, наречено библиомания, което е принудило обвиняемия да извършва кражби отново и отново. Това се подкрепя и от факта, че всички откраднати книги са останали в личната библиотека на крадеца - той не ги е откраднал за последваща продажба и собствено обогатяване. Според самия Блумбърг той е извършил кражби в името на обикновените американци, които държавата е лишила от възможността да се докоснат до истинската книжна история. Звучи трогателно, но напълно неправдоподобно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?